Venkel galette met venkellofpesto

Deze zomerse taart is eenvoudig om te maken en neemt je met zijn Zuiderse smaken meteen mee op post-corona vakantie naar de Italiaanse riviera. Neem hem mee op je volgende picknick - of voor die lange autorit naar jouw vakantiebestemming!- of serveer met een frisse salade als lekkere lunch of avondmaal.

Venkel galette met venkellofpesto

Ingrediënten:

voor de venkeltop pesto:

  • 2 flinke bossen venkellof

  • handvol pompoenpitten (of andere noten/zaden)

  • 1 teen look

  • sap van 1 citroen

  • 2 el edelgistvlokken

  • flinke scheut olijfolie

  • peper en zout

voor de venkel:

  • 1 grote of 2 kleinere venkels, in de lengte in partjes gesneden

  • olijfolie

  • 1 tl gedroogde oregano

  • peper en zout

verder:

  • 1 vel bladerdeeg

  • 2 tomaten of een handvol kerstomaatjes

  • handvol olijven

  • extra venkellof ter decoratie (optioneel)

Deze bladerdeegtaart is een Ode aan de Venkel! Niet alleen bedekken we de taart met zachte, gegrilde venkel, maar besmeren we de bodem met een zelfgemaakte pesto van venkellof... ja dat zijn die groene haartjes bovenaan jouw venkel.

Ik gebruikte hiervoor venkel die ik zelf geoogst heb op de boerderij en dus nog in het bezit was van een frivole bos groen haar, maar mocht jouw venkel in de supermarkt al wat kaal geplukt zijn, kan je het venkellof combineren met andere groene kruiden naar keuze.

Methode:

  1. Verwarm de oven op 180°C en doe de venkelpartjes in een kom en roer er de oregano, peper en zout en olijfolie onder. Rooster alvast 15 tot 20 minuten in de oven.

  2. Maak ondertussen de pesto: doe alle ingrediënten in een mixer en mix tot een gladde pesto.

  3. Rol het vel bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier en prik met een vork gaatjes over de bodem van het bladerdeegvel. Laat 2 cm van de rand open.

  4. Smeer de pesto uit over het oppervlak van het bladerdeeg, maar blijf opnieuw 2 cm weg van de rand.

  5. Schik de geroosterde venkel bovenop de pesto en leg tussen de verschillende venkelpartjes de olijfjes en kwartjes tomaat.

  6. Bak in de oven gedurende 15minuten.

  7. Decoreer met nog wat venkellof en serveer met jouw favoriete salade!