Gekleurde spruitjes met ancho-zwarte look boter

Toen ik klein was, aten we vaak spruitjes opgebakken in een flinke klont boter. Met deze nostalgische herinnering onder de arm, ging ik op zoek naar een makkelijk en overheerlijk recept dat die 'spruitjes met boter' alle eer aan doet, maar toch net dat tikkeltje anders is.

Gekleurde spruitjes met ancho-zwarte look boter

En zo ontstonden deze gekleurde spruitjes met een ancho- zwarte look boter. Het principe is het zelfde: spruitjes in boter, maar het eindresultaat is een smaakexplosie van jewelste die de klassieke spruitjes met boter volledig omverblaast.

Ancho chilipeper is een Mexicaanse chilipeper met een warme, gerookte smaak (denk aan barbecue en gerookt spek!) en zwarte look is gefermenteerde look met een milde looksmaak en een fantastisch balsamico aroma. Beide ingredienten zorgen ervoor dat jouw kruidenboter een boter is met veel diepgang en nuance. Kan je geen anchopeper of zwarte look vinden? Dan kan je altijd chipotle chilipeper en gepofte look (door een bol look in de oven te zetten dat hij zacht is) gebruiken.

Maak meteen een grote portie boter en steek deze in de diepvries. Zo heb je altijd heerlijke boter achter de hand voor allerhande gegrilde groenten uit de oven. (ook super lekker met gebakken patatjes of champignontjes!)

Ingrediënten

  • 500gr spruitjes of kleine kooltjes naar keuze

  • 100gr plantaardige boter

  • 1 ancho chilipeper

  • 1 bol zwarte look (met 5 à 6 teentjes)

  • 1 tl komijnzaad

  • flinke snuif zout

  • dille (voor de afwerking)

  • granaatappelpitjes (voor de afwerking)

Methode

1) Doe de gedroogde ancho peper in een kommetje en giet hier kokend water over . Laat 30 minuten week tot de chilipeper zacht is.

2) Snij de anchopeper doormidden en schraap het zachte vruchtvlees van het zwarte vel en smijt het vel en pitjes weg. Doe het anchovlees in een kom. (Je hebt in totaal ongeveer 1 eetlepel vruchtvlees nodig)

3) Knijp de zwarte lookteentjes uit de look bol en doe in de kom met het anchovlees. Plet deze al even onder elkaar tot een zwarte massa.

4) Voeg nu de boter, komijnzaad en zout en plet met een vork alles onder elkaar zodat je een grijzige boter krijgt met zwarte spikkels. Toegegeven, het zal er in eerste instantie niet zo mooi uitzien, maar de smaak is werkelijk verrukkelijk.

5) Lepel de boter op een vel plastiekfolie en rol deze op tot een dikke worst en leg in de diepvries of laat in de koelkast even opstijven.

6) Verwarm ondertussen de oven op 200°C en halveer de spruitjes of mini kooltjes en leg deze in een ovenschotel.

7) Leg bovenop de spruitjes plakjes van de ancho-zwarte look boter en zet de schotel in de oven. De boter zal nu gaan smelten en de spruitjes omhullen in een aromatische olie van smaakmakers. Rooster in de oven gedurende 15 à 20 minuten.

8) Haal uit de oven en giet de spruitjes in de ancho-zwarte look boter uit op een grote schotel. Decoreer met granaatappelpitjes en verse takjes dille.