Spaanse knolselder amandelcake

Amandel, sinaasappel, olijfolie,... deze Mediterrane ingrediënten geven aan de lokale knolselder een zeer warm gevoel. Een ideaal taartje om je bij op te warmen en weg te dromen van vakanties naar het zonnige Spanje.

Spaanse knolselder amandelcake

Amandelen en sinaasappel zijn een klassieke combinatie in heel wat Mediterrane patisserie. Ook olijfolie wordt vaak gebruikt in de regio ter vervanging van de klassieke boter en geeft meteen een geweldig lekker aroma.

Knolselder in een cake is dan weer iets wat je er niet zult tegenkomen en is volledig het resultaat van mijn gekke brein. Blame it on Vegamuze, zou je zeggen, maar schuldig voel ik me allerminst, want deze cake (ja, mét knolselder) is werkelijk to die for!

Ingrediënten

  • 150gr knolselder, geraspt

  • 150gr amandelmeel

  • 50gr polenta

  • 100gr patisseriebloem

  • 150gr rietsuiker

  • 1 tl bakpoeder

  • 1 tl bicarbonaat

  • 1 tl vanille extract

  • zeste van 1 sinaasappel

  • sap van 1 sinaasappel

  • 100ml olijfolie

  • 2 el gemalen lijnzaad

  • 200ml amandelmelk

Methode

  1. Verwarm de oven op 170°C.

  2. Doe de geraspte knolselder in een kom en roer hier het amandelmeel, polenta, bloem, suiker, bakpoeder en bicarbonaat onder.

  3. Meng het gemalen lijnzaad met de amandelmelk een laat enkele minuten wellen.

  4. Roer onder de droge mengeling uit stap 2 vervolgens de vanille, sinaasappelzeste en sap, olijfolie en roer goed.

  5. Roer als laatste het lijnzaad-amandelpapje door het beslag en giet het beslag in een rond bakblik van ongeveer 23cm doorsnede. Bak gedurende 40 à 50 minuten tot een cakenaald er schoon uitkomt.