Shepherd's Pie met gepofte knolselderpuree en 4 soorten ui

Deze ovenschotel is de herfst op je bord! Een decadente en rijkelijke stoofpot boordevol verschillende ui-varianten onderaan, afgewerkt met een smeuïge aardappel en knolselderpuree bovenaan. Maak hem een dag op voorhand voor een nog lekkerder resultaat!

Shepherd's Pie met gepofte knolselderpuree en  4 soorten ui

Ingrediënten

voor de knolselder-aardappel puree

  • 1/2 knolselder
  • 500gr kruimige aardappel
  • 2 uien
  • flinke klont plantaardige boter
  • peper en zout
  • scheutje havermelk (ongezoet)

voor de stoofpotvulling:

  • 2 gele uien, gepeld en gehalveerd
  • 2 rode uien gepeld en gehalveerd
  • 4 sjalotten, gepeld en gehalveerd
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 2 wortels, fijngehakt
  • 1 el rozemarijn, fijngehakt
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl marmite
  • 1 tl mosterd
  • 1 el bloem
  • 1 laurierblad
  • 1 el bruine suiker
  • 100ml bruin bier (optioneel)
  • 250 ml groentebouillon
  • 250 linzen, uit blik

Methode

  1. Warm de oven voor op 200°C . Wikkel de halve knolselder in aluminiumfolie en zet gedurende 1 uur in de oven of tot de knolselder zacht is. Leg halverwege ook de 2 uien bij de knolselder zodat deze ook in hun velletje kunnen poffen.
  2. Terwijl de knolselder (en uien) in de oven zitten, maak je de stoofpot. Verhit een flinke eetlepel plantaardige boter in een grote diepe stoofpot en bak eerst alle ui en sjallot helften aan tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet opzij.
  3. Voeg nu de wortel, look, rozemarijn en paprikapoeder toe en bak enkele minuten op een middelhoogvuur.
  4. Voeg nu de bloem, mosterd en marmite toe en bak nog even kort mee.
  5. Blus met het bier en laat het bier tot de helft verdampen.
  6. Voeg nu de bouillon toe, samen met de suiker en het laurierblad. Breng aan de kook.
  7. Voeg eens het stoofpotje pruttelt de gebakken ui en sjallothelften toe. Probeer nu zo weinig mogelijk te roeren zodat de uihelften zoveel mogelijk in tact blijven.
  8. Laat minstens een half uurtje pruttelen.
  9. Voeg na een half uurtje de linzen toe en laat nog eens 15 minuten stoven. Kruid verder af op smaak met peper en zout.
  10. Maak nu de puree: Kook terwijl het stoofpotje staat te pruttelen de aardappelen gaar. Giet het water af en schep het gare vlees van de knolselder uit zijn schel en knijp ook het gepofte uienvlees uit de velletjes. Doe dit allemaal bij de gekookte aardappelen.
  11. Plet al een eerste keer met een pureestamper. Voeg ook de boter en melk toe en kruid met flink wat peper en zout. Pureer nogmaals tot je een puree krijgt dit gewenste textuur heeft. (Sommige mensen houden van een chunky puree, anderen van een heel gladde, dus dit laat ik aan jullie over ;-) )
  12. Schep het stoofpotje in een grote ovenschaal en strijk er de puree over. Werk af met enkele takjes rozemarijn. TIP! In dit stadium kan je hem ook in de koelkast zetten en bewaren tot de volgende dag. Zet hem in dit geval de volgende dag wel minstens 30 minuten in de oven op een lagere temperatuur (175°C)
  13. Leg bovenop de puree nog enkele klontjes boter en zet vervolgens nog eens 15 minuten in de oven op 200°C.