Rode Kool Steak met gegrilde Ananas en Dahl

In dit magische gerecht combineer ik de winterse vibes van de lokale rode kool met de exotische toets van gegrilde ananas en serveer er een ultraromige en aromatische Indische dahl bij om het geheel helemaal af te maken. Een uniek gerecht boordevol zoetzuur smaken die je doen verlangen naar meer!

Rode Kool Steak met gegrilde Ananas en Dahl

Dit recept is ontstaan op zo'n typische maandagavond waarop je moe bent en gewoon lekker comfort food wilt eten. Ik kon echter niet kiezen tussen mijn 3 grote favorieten: gestoofde rode kool met appeltjes, iets met zoetzure saus of Indische linzendahl. Mijn vermoeide brein besloot om alle 3 te combineren en wonder boven wonder is het een gerecht geworden dat zo lekker was dat ik het gewoon met jullie moest delen!

Even een korte demonstratie van hoe mijn brein werkt: "Oké, ik heb zin in rode kool. Hmm maar ook in zoetzure saus.... Ananas zit in zoetzure saus!... Ahja, kan ik dat dan niet gebruiken in de plaats van appeltjes? ... Ja, laten we dat doen!... Maar ik heb ook zin in dahl... oké dan maak ik rode kool steak voor erbij in plaats van gestoofd... en gegrilde ananas!... Ja dat klinkt geweldig!"

En dat is het ook!

Ingrediënten

voor de rode kool steak en gegrilde ananas

  • 1/2 rode kool, in dikke plakken gesneden

  • 3 schijven verse ananas, in dikke vingers gesneden hou de harde kern in het midden opzij voor de dahl, trust me!)

  • 1 tl sriracha of andere pittige chilisaus

  • 1 el sojasaus

  • 1 el agavesiroop

  • 1 el olie

  • 1 el rijstazijn

voor de dahl

  • 300gr koraallinzen

  • 2 teentjes look, fijngesneden

  • de harde kern van de schijven ananas (zie hierboven), in kleine blokjes

  • 1 el verse kurkuma, fijngeraspt (of 1 tl gemalen kurkuma)

  • 1 el verse gember, geraspt

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 tl korianderzaad

  • 200 ml kokosmelk

  • 200 à 300 ml groentenbouillon

Methode

  1. Begin met de rode kool & ananas. Verwarm de oven op 200°C en leg de rode kool steak en ananas op een bakplaat met bakpapier.

  2. Meng de ingredienten voor de marinade samen in een kommetje en smeer hier de rode kool en ananas mee in. Dit geeft zo een typische zoetzure smaak aan de rode kool en ananas!

  3. Zet in de oven gedurende 20 - 30 minuten tot de rode kool gaar is. Verlaag de temperatuur van de oven eventueel, mocht je merken dat de rode kool te bruin wordt.

  4. Terwijl de rode kool in de oven zit, maak je de dahl.

  5. Verhit een eetlepel olie in een steelpan en voeg hier de look, ananaskern, verse kurkuma, gember, korianderzaad en komijnzaad aan toe en laat op een laag vuurtje even fruiten.

  6. Voeg nu de linzen toe en voeg de kokosmelk en bouillon toe. Laat op een zacht vuurtje 30 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn en je een fluweelzachte dahl hebt. Kruid bij met peper en zout.

  7. Serveer de dahl met de rode kool steak en gegrilde ananas en werk eventueel af met wat pindanoten en verse koriander.