Prei & Krieken Quiche met homemade geitenkaas

Prei en krieken? Samen in een gerecht? Ja hoor! En het is nog eens geweldig lekker! Deze quiche is heerlijk smeuïg dankzij de homemade vegan geitenkaas, lekker aromatisch met verse tijm en de prei en krieken zorgen voor de perfecte zoet-zuur balans.

Prei & Krieken Quiche met homemade geitenkaas

Ingrediënten

  • 1 vel vegan bladerdeeg

  • 3 stronken prei, in ringen van 1 cm gesneden

  • 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 2 teentjes zwarte look (of gewone look als je geen zwarte look kunt vinden)

  • 2 el verse tijm

  • 120 gr krieken (uit bokaal)

  • 180 gr harde tofu

  • 1 el shiro miso

  • 2 el edelgistvlokken

  • 2 el witte wijn azijn

  • 1 tl zeezout

  • 150ml zijdentofu

  • 150ml sojamelk, ongezoet

  • 1 tl arrowroot

  • snuifje kurkuma

  • snuifje kala namak (geeft een typische ei smaak, kan eventueel weggelaten worden)

Een quiche met prei en geitenkaas is een gekende lunchcombinatie, maar een quiche met prei, geitenkaas, krieken en tijm? Dat klinkt al heel wat ontraditioneler. Het lijkt misschien wat vreemd om krieken in een quiche te doen; laat staan om het te combineren met prei. Maar gek genoeg is het een te gek lekkere combinatie, want het zoete van de prei past ontzettend goed bij het zoet-zure van de kriek.

Combineer deze dan met het aromatische van verse tijm en de heerlijke zoute smaak van geitenkaas en je hebt een quiche die je keer op keer op keer op keer wilt maken!

De quiche zelf blijft zeker enkele dagen goed in de koelkast en kan eenvoudig opgewarmd worden in de oven.

Methode

  1. Warm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm in met plantaardige boter en rol het vel bladerdeeg uit en druk het in de taartvorm. Verwijder het te veel aan bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes over heel de bodem.

  2. Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan en bak de prei, sjalot en look aan met 1 eetlepel van de verse tijm. Bak gedurende enkele minuten tot de prei al wat zacht begint te worden maar nog niet helemaal gaar is.

  3. Verdeel het prei mengsel over de bladerdeegbodem.

  4. Laat de krieken uit bokaal goed uitlekken en verdeel ook deze over de taartbodem.

  5. Maak nu de geitenkaas: mix de harde tofu, edelgist, shiro miso, azijn, zeezout met 2 eetlepels olijfolie en een snuifje peper tot een gladde mengeling. Proef en kruid indien nodig bij. Verdeel de geitenkaas in klodders over de taartbodem.

  6. Mix nu de zijdentofu met de sojamelk, arrowroot, overige verse tijm en een snuifje kurkuma en kala namak (wees hier heel zuinig mee!) en kruid met peper en zout. Giet dit quichebeslag over de vulling en zet de quiche in de oven.

  7. Bak gedurende 40 à 45 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de bodem krokant. Dek de quiche eventueel na 30 minuten af met aluminiumfolie mocht de bovenkant te donker worden.

  8. Laat 5 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen en te serveren.