Polenta met gepofte tomaatjes en zwarte look-vanille dressing

Dit overheerlijk zomers gerecht is klaar in nog geen 15 minuten (ja, echt!). Romige polenta, aromatische gepofte trostomaatjes en afgewerkt met een sensationele dressing van zwarte look en vanille (opnieuw, ja echt!) .... een zomerse maaltijd met ballen!

Polenta met gepofte tomaatjes en zwarte look-vanille dressing

Ingrediƫnten

voor de polenta:

  • 180 gr polenta

  • 750 ml groentenbouillon

  • 1 tl rose harissa

  • 2 el edelgistvlokken

  • 1 el olijfolie

voor de gepofte tomaatjes:

  • 500 gr trostomaatjes (kleine tomaat, of kerstomaatjes gaan ook)

  • 1 teentje look, fijngeraspt

  • handvol pijnboompitten

  • 4 el olijfolie (van goede kwaliteit)

voor de zwarte look dressing:

  • 2 teentjes zwarte look

  • 2 el balsamico azijn

  • 2 el olijfolie

  • 1 el agavesiroop

  • 1/2 vanillepeul

  • peper en zout

verder:

  • optioneel kan je naast de tomaatjes ook nog wat sperzieboontjes blancheren of wat extra groenten grillen :)

Methode

  1. Begin met de zwarte look dressing: schraap de zaadjes uit de vanillepeul en doe deze in een kommetje met de andere ingrediƫnten. Kruid af met peper en zout.
  2. Grill nu eventueel nog wat andere groenten mocht je dat wensen.
  3. Verhit nu een grote pan met wat olijfolie. Eens de olie heet is, voeg je de trostomaatjes toe. Let op , de olie kan gaan knetteren dus sta niet te dicht bij het vuur! Laat de tomaatjes op hoog vuur bakken tot ze beginnen poffen, hun geweldige sappen vrijkomen en de onderkant zwart kleurt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Strooi er de laatste 2 minuten de look en de pijnboompitten over zodat deze ook wat goud kleuren. Hou de tomaatjes warm en begin nu aan de polenta.
  4. Zet nu een grote pot op het vuur met daarin de groentenbouillon. Breng aan de kook. Eens de bouillon kookt voeg je de polenta toe en zet je vuur lager. Blijf continu met een garde door de pap roeren zodat er geen klonters ontstaan. De polentapap is klaar in nog geen 2 minuten, keeeeiii handig als je grote honger hebt! Roer er op het einde de edelgistvlokken, harissa en olijfolie onder.
  5. Serveer de warme polentapap met de gepofte tomaatjes (vergeet ook zeker niet de geweldige sappen uit de pan over de tomaatjes te gieten), de gegrilde groenten (als je die extra hebt gemaakt) en werk af met de dressing.