Oesterzwam Nuggets met raita

Dit is het hapje waarmee je vriend en vijand, vegan en vleeseter, jong en oud mee kunt plezieren! Heerlijk knapperig aan de buitenkant, smeuïg vanbinnen en uiteraard een vree goe dipsauzeke voor erbij. Het perfecte hapje bestaat!


Oesterzwam Nuggets met raita

Ingrediënten

  • 250gr oesterzwammen

  • 3 el maizena

  • scheutje water

  • 1/2 tl selderijzout

  • 1 el gerookt paprikapoeder

  • 1 tl mosterdzaad

  • 1 tl komijn

  • 1 el sojasaus

  • peper

  • panko

voor de raita:

  • 150gr plantaardige yoghurt, ongezoet

  • 1 teentje look

  • bosje verse munt

  • bosje verse dille

  • peper en zout

  • scheutje citroensap

Oesterzwammen zijn de ideale kipvervanger in deze vegan versie van chicken nuggets. Door de geribbelde draadjes textuur van de zwam, krijg je binnenin de nugget een zeer vlezig oogende textuur waar iedereen van begint te watertanden; ja ook de paddenstoelen haters. Zowel mijn broer als mijn vriend walgen van paddenstoelen (ik herinner me nog altijd die ene keer toen mijn broer een gelakte shiitake probeerde te eten; hilarisch was het!) , maar zelfs zij eten deze nuggets met plezier op! Dus geloof me: iedereen lust ze!

Je kan de nuggets serveren met eenderwelke saus, maar de verfrissende yoghurtraita met verse munt en dille zorgt voor een frisse balans met de knapperige hapjes uit de friteuze.

Methode:

1) Start alvast met de raita: mix de ingrediënten hiervoor samen met een staafmixer en kruid op smaak bij met peper en zout. Giet in een kommetje en bewaar in de koelkast tot je gaat serveren.

2) Maak het beslag voor de nuggets: doe de maizena in een kom met alle specerijen. Roer hier de sojasaus en een scheutje water bij tot je de dikte krijgt van pannenkoekenbeslag.

3) Maak je klaar voor de nugget-frituursessie: doe de panko in een kommetje en zet deze naast de kom met het nugget beslag. Doe neutrale olie in een diepe pan of verhit jouw friteuze.

4) Eens de olie warm is, begin je met frituren: dop de oesterzwammen één voor één in het beslag en wentel ze daarna in de panko. Frituur ze in de pan of friteuze tot ze goudbruin en knapperig zijn en laat ze op keukenpapier uitlekken.

5) Serveer de nuggets met de raita en geniet!

Tips!

Het selderijzout en de gerookte paprika geven aan het beslag een typisch "kip" smaakje, maar je kan eindeloos experimenteren met jouw favoriete kruiden en specerijenmengeling. Maak zeker eens een curry versie bijvoorbeeld of voeg look en provencaalse kruiden toe voor een Mediterrane touch.

Wil je deze graag glutenvrij maken? Dat kan! Vervang dan de panko door glutenvrije havervlokken of polenta en je krijgt een even knapperig resultaat!