Ode aan de Courgette Pizza

Ben je nog op zoek naar een super lekkere pizza die je doet wegdromen van zonnige zomers aan de Italiaanse kust? Dan is deze pizza perfect voor jou! Want deze 'Ode aan de Courgette' pizza is alles wat je van de zomer verwacht en meer!

Ode aan de Courgette Pizza

Ingrediënten (voor 2 pizza's):

voor de courgette saus:

  • 1 gele courgette, in blokjes gesneden

  • flinke scheut olijfolie

  • 2 teentjes look

  • zeste van 1/2 citroen

voor de courgette mozzarella:

  • 1/2 courgette, geschild

  • 25 gr plantaardige boter

  • 25 gr bloem

  • 150ml ongezoete soja melk of havermelk

  • sap van 1/2 citroen

  • 1 tl blanke misopasta

  • 2 eetlepel edelgistvlokken

  • peper en zout

voor de gremolata:

  • verse kruiden naar keuze (ik gebruikte peterselie, munt, oregano en tijm)

  • handvol groene olijven

  • 1 eetlepel kappertjes

  • sap van 1/2 citroen

  • flinke scheut olijfolie

  • peper en zout

voor de afwerking:

  • gegrilde plakjes courgette: dit kan je tot een dag op voorhand doen

  • zoodles: deze kan je best last-minute draaien

  • verse kruiden of eetbare bloemen voor de afwerking (optioneel)

De romige saus is op basis van gele courgette en gepofte look (yes!), de kaas is een mozzarella op basis van courgette vruchtvlees (omg, wat ben ik geniaaaaal) en de pizza is afgewerkt met gegrilde courgette (altijd heerlijk!), zoodles (lekker hipster!) en een verfrissende gremolata van verschillende kruiden, olijfjes en kappertjes...

Maak zelf je eigen pizzadeeg of gebruik zoals ik in dit recept een courgette pizzabodem van Magioni Pizza.

Methode:

  1. Verwarm de oven op 200°C.

  2. Doe alle ingrediënten voor de courgette saus (behalve de citroenzeste) in een ovenschotel en rooster 20 minuten tot de courgette en look boterzacht zijn. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus en roer er op het einde de citroenzeste door.

  3. Snij voor de mozzarella de geschilde courgette in blokjes en rooster ook deze in de oven tot ze gaar zijn. Pureer met een staafmixer.

  4. Verhit de plantaardige boter in een steelpannetje op een laag vuur en voeg als de boter gesmolten is de bloem toe. Maak een roux. Bak de bloem in de boter en blijf roeren met een garde.

  5. Voeg nu de sojamelk toe, edelgistvlokken, citroensap en miso. Laat op een zacht vuurtje indikken tot een super dikke bechamelsaus. Haal van het vuur en mix er de gegaarde courgetteblokjes onder.

  6. Maak de gremolata: mix alle ingrediënten samen tot een mooi sausje.

  7. Besmeer nu de pizza: smeer de courgettesaus uit over de bovenkant van het deeg.

  8. Lepel lepels van de courgette mozzarella erover en verdeel de gegrilde courgette over de pizza.

  9. Bak in de oven tot de pizza gaar is (8 a 10 minuten)

  10. Eens de pizza uit de oven is, werk je af met klodders gremolata en de verse zoodles. Werk af met bloempjes en verse kruiden voor een extra zomerse feel.