Indian Smashed Potatoes

Je kent waarschijnlijk wel de klassieke mashed potatoes, en ook wel roasted potatoes, maar heb je al eens gehoord van smashed potatoes? Deze wonderlijke "geplette patatjes" met Indische specerijen zijn een geweldig lekker alternatief voor de typische, traditionele aardappelgerechten en zijn dankzij hun exotische aroma's zo veel meer dan een gewoon een bijgerecht. Zij eisen alle aandacht op!

Indian Smashed Potatoes

Wat zijn smashed potatoes? Zoals je al kan raden zijn het het geplette aardappelen. Eerst worden ze voorgekookt en dan met de vork, hand, hamer (leef je uit!) kapot geslaan. Wat smashed potatoes zo geweldig maakt is dat ze - door ze te pletten - een groter oppervlak krijgen dat krokant kan worden in de oven en specerijen kan opslorpen. Zo haal je echt maximum smaak uit je patatjes! Deze geplette patatjes worden traditioneel gewoon gebakken met peper, zout, boter en wat rozemarijn, maar zijn eigenlijk een ongelofelijk leuk canvas om te experimenteren met allerhande smakencombinaties. In dit recept ga ik aan de slag met Indische chaat massala, een wonderlijke aromatische specerijenmengeling!

Ik serveer de patatjes graag op een grote schotel en werk af met wat verse koriander, maanzaadjes, eventueel wat pickled red cabbage voor de kleur en dan maar liefst 2 goede sauzekes: een verfrissende raita én een zoet-zuur tamarinde sausje. Gevaaaarlijk lekker!

Ingrediënten

voor de smashed potatoes:

  • 500gr krielaardappeltjes (hoe kleiner hoe beter)

  • 2 tl garam massala

  • 1 tl amchur ( = mango poeder) ( Een zuur mangopoedertje dat extra aciditeit aan je marinade geeft. Als je dit niet kan vinden, kan je het vervangen door wat limoensap of sumac)

  • 4 el olie

  • zout

  • 1 tl chilivlokken (of minder voor minder pikant)

voor de raita:

  • 100gr plantaardige yoghurt

  • verse kruiden (zoals munt, koriander)

  • sap van 1/2 limoen

  • peper en zout

voor de tamarinde saus:

  • 1 el tamarinde

  • 1 el agavesiroop

  • snuifje garam massala

  • 1 el water

voor de afwerking:

  • verse koriander

  • maanzaadjes

  • pickled rode kool of rode ui

Methode

1) Kook de aardappeltjes gaar in een gezouten water (in de schil!) Giet af.

2) Verwarm de oven op 200°C.

3) Plet de krieltjes met je hand, vork of zwaarder geschut tot ze uiteenbarsten en ongeveer 0,5 - 1 cm dik zijn. Leg ze op een bakplaat.

4) Maak de marinade voor de patatjes: mix de garam massala met de amchur, olie, zout en chilivlokken en meng tot een papje en drizzle dit over de geplette aardappeltjes. Zet in de oven gedurende 15 à 20 minuten en draai ze halverwege even om.

5) Terwijl de patatjes in de oven zitten, maak je de 2 sausjes. Mix voor de raita de yoghurt met de verse kruiden (fijngesneden), peper, zout en wat limoensap. Zet opzij. Mix voor de tamarindesaus ook alles ingrediënten door elkaar en proef. Het moet net de ideale balans zijn tussen zoet en zuur. Voeg indien nodig nog wat meer agave (zoet) of tamarinde (zuur) toe.

6) Haal de smashed potatoes uit de oven en werk af met de sausjes, verse koriander, maanzaad en pickled rode kool.