Hartige Galette met pompoen en paddenstoel shoarma gehakt

Op zoek naar een herfstige lunch die je helemaal van je sokken blaast? Dan is deze hartige bladerdeeg galette met geroosterde pompoen jouw recept om uit te testen dit najaar! Serveer met een knapperig slaatje of een dampende kom soep en je maaltijd is compleet.

Hartige Galette met pompoen en paddenstoel shoarma gehakt

Ik gebruik in dit gerecht 2 verschillende kleuren hokkaidopompoen, maar uiteraard kan je je beperken tot 1 soort pompoen of je naar lievelust uitleven en nog veel meer varianten gebruiken. Door de stukken pompoen eerst te roosteren in de oven in aromatische specerijen zorg je ervoor dat de pompoen zeker zacht genoeg is vooraleer hij op het bladerdeeg gaat en zo vermijd je een te bruine of aangebrande galette.

De zoete smaak van de pompoen combineer ik dan weer met een kruidig paddenstoel 'shoarma' gehakt dat uitgesmeerd wordt over de bodem van de taart.

Ingrediënten

  • 1/2 oranje hokkaido pompoen
  • 1/2 groene hokkaido pompoen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl baharat specerijenmengeling
  • verse dille of andere verse kruiden
  • 1/4 gepekelde citroen, in kleine blokjes
  • vel bladerdeeg

voor de paddenstoel shoarma:

  • 125 gr kastanjepaddenstoel
  • 2 uien
  • 3 tenen look
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 tl rose harissa
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • snufje suiker
  • 1 el sojasaus

Methode:

  1. Verwarm de oven op 200°C. Snij de pompoen in plakjes (de schil mag eraan blijven als het een bio pompoen is) en roer er de baharat onder, de olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster 15 minuten in de oven of tot de pompoen beetgaar is.
  2. Maak ondertussen de shoarma. Doe de paddenstoel, look en ui in een kleine mixer en mix tot alles fijn gehakt is. Mix zeker niet te lang want anders krijg je een puree ;-) Uiteraard kan je dit ook met een mesje snijden, maar soms ben ik lui, please don't judge.
  3. Verhit een eetlepel olie in een pan en bak de mengeling hierin aan. Bak gedurende enkele minuten op hoog vuur.
  4. Voeg nu de tomatenpuree, harissa, sojasaus en andere specerijen toe en bak nog even op een middelhoog vuur. Proef en kruid indien nodig bij met extra zout, peper of een snuifje suiker.
  5. Rol het vel bladerdeeg uit en prek met een vork gaatjes over heel de bodem. Laat 1 cm van de rand vrij.
  6. Smeer de paddenstoel shoarma uit over de bodem (behalve de rand) en schik hierop de geroosterde pompoen.
  7. Bak de galette gedurende 15 tot 25 minuten in de oven tot de taart goudbruin ziet en de bodem gaar is.
  8. Werk voor het serveren of met verse dille en fijngesneden blokjes gepekelde citroen (of een scheutje citroensap.