Groene risotto met texturen van peterselie-wortel

Nog op zoek naar een sensationeel voorgerecht om vrienden en familie tijdens de feestdagen mee te verwennen? Dan is deze groene risotto van peterselie en spinazie vergezeld van diverse texturen van peterseliewortel en een kruidige dukkah het gerecht om jouw feestmenu af te maken! Lekker als voorgerecht, maar uiteraard kan je dit ook als grote portie elke dag van het jaar serveren.

Groene risotto met texturen van peterselie-wortel

In deze risotto gaan verschillende texturen van peterseliewortel. We roosteren eerst eenvoudig een deel van wortel in blokjes in de oven. De andere wortel wordt traag gegaard in een steelpannetje in heel wat goede kwaliteit olijfolie en aromaten. En de laatste bereiding is super verfrissende tagliatelle linten van peterseliewortel. Samen maken ze van deze groene risotto een sensationeel smaakspektakel.

Ingrediënten:

voor de risotto:

  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 250 gr risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 700 ml bouillon
  • 1 bussel peterselie
  • 2 flinke handen vol spinazie
  • 1 el edelgistvlokken
  • peper en zout

voor de geroosterde peterseliewortel:

  • 250 gr peterseliewortel, in blokjes
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 tl karwijzaad
  • peper en zout

voor de traag gegaarde peterseliewortel

  • 250 gr peterseliewortel, in staafjes van 0,5cm dik gesneden
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje look
  • flink klont plantaardige boter
  • 100 ml olijfolie
  • peterselie
  • peper en zout

voor de peterseliewortel tagliatelle

  • 125 gr peterseliewortel, in dunne linten geschild
  • peper en zout
  • sap van 1/2 citroen

voor de dukkah:

  • handvol hazelnoten
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • peper en zout

Methode

  1. Begin eerst met alle verschillende bereidingen van peterseliewortel. Verwarm de oven op 200°C.
  2. Doe de blokjes peterseliewortel in een schotel en voeg er de andere ingrediënten bij. Rooster in de oven gedurende 20 minuten.
  3. Maak de traag gegaarde wortel: verhit de olie en boter in een steelpannetje. Voeg de wortel en smaakmakers toe en laat op een middel-zacht vuur gedurende een uur garen tot de peterseliewortel zacht is. Roer er als laatste de verse peterselie onder.
  4. Maak de tagliatelle: blancheer de linten peterseliewortel 30sec in gezouten water. Giet af en blus onder ijskoud water. Doe de linten in een kom en kruid met peper en zout en roer er het citroensap onder.
  5. Maak de dukkah: stamp de ingrediënten samen in een vijzel.
  6. Als alle bereidingen bijna klaar zijn kan je aan de risotto beginnen (TIP: maak alle bereidingen op voorhand en warm deze later eenvoudig op) Fruit de sjalot en look aan in een grote pan en voeg na enkele minuten de rijst toe.
  7. Bak enkele minuten tot de rijstkorrels doorschijnend worden.
  8. Blus met de witte wijn en laat deze verdampen.
  9. Voeg langzaam - pollepel per pollepel - de bouillon toe en blij roeren in de risotto tot de korrels gaar zijn.
  10. Maak ondertussen het groene papje: mix de peterselie met de spinazie, edelgist en een scheutje bouillon tot een groene saus en kruid flink bij met peper en zout. Roer last-minute de groene saus onder de risotto en roer goed tot je een felgroene, super smeuïge risotto hebt.
  11. Serveer de risotto in een diep bordt en werk de bovenkant van de risotto of met de diverse peterseliewortel bereidingen en werk af met de dukkah.