Gegrilde Broccoli met perzik, feta en munt-pistache pesto

Dit broccoli gerecht is op en top een viering van de zomer! Serveer het als lunch of licht avondmaal met wat couscous, neem het mee op een picknick of serveer het als bijgerecht bij je volgende bbq... succes gegarandeerd met dit broccoli pareltje!

Gegrilde Broccoli met perzik, feta en munt-pistache pesto

Ingrediënten:

voor de broccoli & perzik:

  • 1 broccoli, in roosjes en de stam in dunne plakjes gesneden

  • 2 el olijfolie

  • zout

  • pul biber chilipeper (of andere chilivlokken)

voor de pesto:

  • handvol pistachenoten

  • flink bosje verse munt

  • teentje look

  • 1 el edelgistvlokken

  • sap van 1/2 citroen

  • peper en zout

voor de vegan feta:

  • 150gr tofu, verkruimeld

  • 2 el olijfolie

  • 2 el sap uit een bokaaltje gepekelde citroenen (of gewoon citroensap)

  • flink wat peper en grof zeezout

Zowel de broccoli en perzik worden gegrild in de grillpan. Hierdoor krijgen beide extra smaak en dat tikkeltje meer je ne sais quoi!

Uiteraard kan je voor dit recept ook vegan feta uit de supermarkt gebruiken, maar ik leg je graag uit hoe ik mijn easy peasy tofu feta maak. Het sleutelingrediënt hier is het sap uit een bokaaltje gepekelde citroenen. Gepekelde citroenen zijn citroenen die opgelegd zijn in zout waardoor het pekelvocht na een tijdje een wondermooie combinatie wordt van zout en citrus. Door de tofu een nachtje hierin te marineren krijg je een ontzettend lekkere vegan feta.

Methode:

  1. Begin met de feta: Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom en roer er de verkruimelde tofu onder. Kruid met peper en zout. Zet de tofu minimum 3 uur in de koelkast, idealiter een nachtje voor de ultieme feta smaak.

  2. Maak ook de pesto: doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een lekkere pesto.

  3. Blancheer de broccoli kort ( zeker niet langer dan 1 à 2 minuten) in gezouten water, giet af en blus onder ijskoud water.

  4. Doe de geblancheerde broccoli in een grote kom en roer hier de olijfolie, chilipeper en zout onder.

  5. Grill de broccoli in een gloeiend hete pan. Doe het zelfde met de perzik.

  6. Serveer de gegrilde perzik en broccoli op een groot bord en decoreer met de feta en pesto.