De beste Aubergines die je ooit zult eten (Met granaatappel!)

Het vraagt veel lef om te zeggen dat iets "het allerbeste is", maar geloof me, dit recept voor aubergines is werkelijk... echt waar he... het beste. De aubergines zijn boterzacht en het vruchtvlees smelt in de mond, de marinade is kruidig, pittig en zoet tegelijk en door de garing in de oven hoef je er eigenlijk niet echt veel tijd in te steken. Ideaal voor op een drukke week avond dus!

De beste Aubergines die je ooit zult eten (Met granaatappel!)

Ingrediënten (voor 2 personen)

voor de aubergines:

  • 2 aubergines
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el granaatappelmolasse
  • 1 el agavesiroop
  • 1 à 2 tl pul biber chilivlokken
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes look, geraspt
  • 1 tl baharat
  • zout

voor de tomaat-granaatappelsalsa:

  • 4 tomaten, pitjes verwijderd en in kleine blokjes gesneden
  • 1 granaatappel
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, geraspt
  • 1 el granaatappelmolasse
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • 1 chilipeper, fijngesneden (optioneel)
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl gedroogde munt

Deze aubergines met Libanees-getinte marinade zijn super veelzijdig en gaan lekker bij alles. Van fluffy couscous, tot rijstschotels, stoofpotjes, frisse salades of gewoonweg met een flinke klodder zelfgemaakte hummus met pitabrood.

Ik maakte bij deze aubergines een frisse salsa van verse tomaat en granaatappel. Deze super eenvoudige salsa werkt uitstekend als fris accent bij de warme aroma's van de specerijen in de marinade en maken het geheel helemaal af.

Kortom, dit moet je gewoon proberen. Punt.

Methode:

  1. Verwarm de oven op 200°C. Snij de aubergines in de lengte doormidden en leg op een schotel. Strooi zout over de aubergines en laat ze zo 30 minuten "zweten". Je zult zien dat het zout vocht uit de aubergine trekt; na 30 minuten kan je het vocht met doekje eraf deppen. (dit helpt om de aubergine minder bitter te doen smaken en doet ze ook sneller mals worden)
  2. Snij nu met een fijn mesje een ruitjespatroon in de auberginehelften.
  3. Maak vervolgens de marinade: combineer alle andere ingrediënten in een kommetje en roer tot een papje. Smeer de helft van het mengsel uit over de aubetginehelften en zet in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten.
  4. Haal na 15 minuten uit de oven en smeer de overige marinade erover uit. Zet de aubergines nogmaals 15 minuten in de oven. De aubergines zijn gaar als het vruchtvlees boterzacht aanvoelt en de bovenkant lichtjes begint te karameliseren.
  5. Maak ondertussen de salsa: meng alle ingrediënten hiervoor onder elkaar en kruid af met zout (en peper als je de chilipeper niet gebruikt).
  6. Serveer met eender welk mezze gerecht en maak je klaar voor een feestje in de mond!