Couch Potatoes

Op zoek naar een no-nonsense recept waar je je bij koude dagen kunt aan opwarmen? Zoek je naar een comfortfood recept mét showallures? Dan zijn deze "couch potatoes" het recept voor jou! Ideaal om te maken tijdens een kille weekavond als je nood hebt aan pure comfort food om lui uit de zetel te eten.

Couch Potatoes

Bovendien zijn deze aardappelburgertjes ontzettend veelzijdig! Niet alleen omdat je eindeloos kunt variëren met de kruiden en specerijen die je aan de aardappeltjes toevoegt, maar ook omdat je ze op elk moment van de dag kunt eten. Met een slaatje is het een lekkere lunch, met een dipsausje een lekker hapje, uit het vuistje een late night snack en met een groentenrijke curry of wok een perfect avondmaal.

Het enige wat je nog moet doen is je neerploffen in de zetel en aanvallen!

Ingrediënten

voor de couch potatoes:

  • 300gr gekookte aardappel

  • 1 tl garam massala

  • Snuifje kurkuma

  • handvol verse koriander (of andere kruiden zoals dille, bieslook, munt,...)

  • snuifje chilipeper

  • peper en zout

  • 60 gr kikkererwtenmeel

  • 80 ml water

  • panko

voor de looksaus:

  • 1 hele bol look (jawel!)

  • 100gr plantaardige yoghurt, ongezoet

  • 50 gr vegan mayonaise

  • sap van 1 limoen

Methode

  1. Begin met de aardappelen. Verwarm de oven op 220°C en pof de aardappelen in de schil. De aardappelen zijn in ongeveer 30 minuten gaar. Zet ook de bol look voor de looksaus samen met de aardappelen in de oven. Neem deze er wel al na 15 à 20 minuten uit.

  2. Schil de aardappel en doe ze in een kom. Doe er de garam massala, kurkuma, chilipeper, zout en verse kruiden bij en plet alles samen. Ik gebruik hiervoor graag mijn handen in plaats van een pureestamper. Dit gaat sneller én je hebt betere voeling met de puree. Hier en daar mag zeker nog een stukje aardappel zichtbaar zijn; het moet dus geen mousseline worden. Proef en kruid indien nodig bij.

  3. Vorm met je handen burgertjes van de aardappelvulling. Je kan deze zo groot of zo klein maken als je wenst; ook balletjes zijn mogelijk en heel leuk als je ze als hapje wilt serveren. Zet de burgertjes idealiter 15 à 30 minuten in de koelkast om nog even op de stijven.

  4. Meng vervolgens het kikkererwtenmeel met het water en kruid met flink wat zout en peper. Doe de panko alvast in een kommetje.

  5. Dompel elk burgertje in het kikkererwtenbeslag en vervolgens in de panko.

  6. Bak de burgertjes in een flinke laag olie in de pan tot ze goudbruin zijn. Serveer met de looksaus (of eenderwelk sausje of gerecht)

  7. Voor de looksaus: Neem jouw gepofte bol look (zie stap 1) en knijp het zachte, gekarameliseerde lookvlees uit de teentjes. Doe het lookvlees in een kommetje en roer er de andere ingrediënten voor de saus onder. Proef en kruid bij met peper en zout.