Caesar Salad op de Grill

Een Caesar Salad kennen we allemaal, maar een veganized caesar salad op de grill? Dat is misschien ook nog voor jou een nieuwigheidje. Maar geloof me, eens je deze te gekke salade hebt geproefd staat hij deze zomer wekelijks wel eens bij jou op het menu. Ja, zó goed is hij!

Caesar Salad op de Grill

Ingrediënten

voor de dressing:

  • 150gr zijdentofu

  • 1 tl mosterd

  • 1 tl shiro miso pasta

  • 1 tl agavesiroop

  • 1 tl sojasaus

  • 1 tl kappertjes

  • 1 tl edelgistvlokken

  • 1/4 tl lookpoeder

  • snufje zout en peper

  • 1 el olijfolie

voor de gefrituurde kappertjes:

  • 50 gr opgelegde kappertjes, uitgelekt en goed droog gedept

  • frituurolie

voor de kikkererwt croutons

  • 200 gr kikkerwten uit blik, uitgelekt

  • 1 tl gerookt paprikapoeder

  • 1 tl selderijzout (of kippenkruiden)

  • 1/2 tl komijnpoeder

  • 3 el olijfolie

verder:

  • 1 grote krop Romeinse sla of 2 kleinere

  • peper en zout

  • olijfolie voor in te smeren

Een traditionele Caesar salad bestaat in z'n meest pure vorm uit romeinse sla, parmezaan, broodcroutons, look en een stevige dressing op basis van Worcestershire saus en anchovies. (Nee, in het klassieke recept is geen kip te bespeuren!). Om deze krachtige smaakmakers in en vegan jasje te steken, ging ik aan de slag met gefrituurde kappertjes en creëerde ik een overheerlijke dressing op basis van zijdentofu, mosterd en sterke smaken zoals miso en sojasaus.

Maar nu, waarom zou je een krop sla in hemelsnaam grillen, hoor ik je denken? Wel, omdat het gewoonweg nóg lekkerder wordt! Nogal vaak associëren we sla met waterachtig en flets, maar eens je een krop sla instrijkt met olijfolie en vervolgens op de grill of bbq legt verdwijnen deze vooroordelen als sneeuw voor de zon.

Gecombineerd met de fantastische dressing, de gefrituurde kappertjes (ter vervanging van de typische ansjovis) én gepofte kikkererwten (omdat ik geen broodcroutons in huis had) heb je een smaakexplosie van een gerecht.

Een salade saai? Ik dacht het niet!

Methode:

  1. Begin met de kikkererwten: verwarm de oven op 200°C. Doe de kikkererwten in een kleine ovenschotel en strooi er de kruiden over. Roer er de olijfolie onder en rooster gedurende 20 a 30 minuten tot de kikkerwten knapperig zijn.

  2. Frituur nu de kappertjes. Frituur de droge kappertjes 30 seconden tot 1 minuut in hete olie. Je zult merken dat de kappertjes open springen alsof ze hun vleugeltjes openen. Haal uit de olie en laat goed uitlekken. Deze kappertjes hebben een heerlijke, intense umami smaak en smaken ook ontzettend lekker ipv spekjes in een pasta carbonara.

  3. Maak de dressing: Mix alle ingrediënten samen met de staafmixer en kruid af.

  4. Snij de romeinse sla in 4 dikke kwartjes. Als je kleinere kropjes gebruikt kan je ze gewoon halveren.

  5. Strijk de kropjes in met olijfolie en grill ze in een gloeiend hete pan 1 minuut aan elke zijde. Eventueel kan je dit ook op de bbq doen.

  6. Leg de gegrilde sla op een groot bord en drizzle hier de dressing over. Werk af met de kikkererwt croutons en de gefrituurde kappertjes en GENIET