"Bring the BEET back" Award-winning recept

Deze rode biet tabouleh met rode biet falafel en homemade witte bonen feta won dit jaar de Chefs Pro Veggie wedstrijd! Maak ook thuis dit award-winning recept klaar!

In september daagde 'Chefs Pro Veggie'  alle chefs uit horeca en grootkeuken uit dé ultieme plantaardige interpretatie van een wereldkeukengerecht uit de koksmuts te toveren. 'Think global, create local' was de boodschap!

Dit was uiteraard helemaal op het Vegamuze lijf geschreven en dus deed ik mee en ... drumroll please... I won!

Ik creëerde mijn lokale versie van een Libanese tabbouleh met falafel en combineerde met de kleurrijke, magische kracht van een lokale rode biet in al zijn vormen en gedaantes!

En dus werd een eenvoudige tabbouleh met falafel plots een waar feestgerecht!

Het gerecht bestaat uit verschillende onderdelen:

  • rode biet tabbouleh: de couscousparels werden gegaard in vers geperst rode bietensap voor een intense fuchsia kleur en aromatische smaak
  • rode biet falafel: de pulp die overbleef in de juicer na het maken van rode bietensap gebruikte ik samen met kikkererwten als basis voor mijn falafel. Lekker zero waste dus!
  • rode biet yoghurt: de rode biet reis gaat door, want gemengd met plantaardige yoghurt en sumac krijg je plots een heerlijk frisse roze saus
  • Gepofte rode biet met za'atar citroen boter: daarbovenop werden rode bietjes gepoft in de schotel en vervolgens opgebakken in een frisse boter van citroen en za'atar
  • gepekelde chioggia bietjes: de prachtige wit-roze vibes van een chioggia bietje werden kort gepickeld voor een lekkere kick!
  • een kruidige dukkah van geroosterde specerijen en pistache gaf de salade de kruidige finishing touch
  • homemade feta op basis van witte bonen: de witte bonen werden een weekje gelactofermenteerd en vervolgens tot een frisse, zoutige kaas gemixt. Een proteïnerijk en voedzaam alternatief op zuivel-feta.

Het volledige uitgewerkte recept vind je op de site van Chefs pro Veggie!

Dit recept is vrij complex en eerder gericht op de echte pro's en hobbykoks, maar zeker ook haalbaar om thuis mee aan de slag te gaan!

Wil je het toch graag iets minder complex? Een eenvoudigere versie van dit recept vind je in mijn nieuwe kookboek 'Gek op Groenten!' (zowel de rode biet tabbouleh als de falafel vind je er terug).