Je leest het goed! Dit is een recept voor bloemkool schnitzel en oh wat is het geweldig lekker! Grote plakken bloemkool worden gepaneerd in een perfect krokant korstje en worden geserveerd met de perfecte tomatensaus en homemade "cheat" mozzarella. Ideaal om ook vleeseters eens vegan voor te schotelen!
De magie van dit recept zit hem in de korst. Door eerst een beslag te maken van kikkererwtenmeel en specerijen en vervolgens te wentelen in paneermeel krijg je een übercrunchy epic korstje... echt net zoals een Oostenrijkse Schnitzel!
Voor wat Italiaanse flair, gaar ik de schnitzels verder in de oven met tomatensaus en een super eenvoudige kaassaus die - eens in de oven- net de textuur krijgt van gesmolten mozzarella.
Serveer de schnitzels met gebakken aardappeltjes, pasta of groentennoodles.
voor de bloemkoolschnitzel:
1 grote bloemkool, in dikke plakken gesneden
60 gr kikkererwtenmeel
180 ml water
1 el edelgistvlokken
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
zout en peper
paneermeel
voor de "cheat" mozzarella:
klontje plantaardige boter
1 tl rijstmeel
1 el tapiocapoeder
1 el edelgistvlokken
1 tl shiro miso (blanke miso pasta)
200 ml ongezoete sojamelk of havermelk
1 el citroensap
peper en zout
voor de tomatensaus:
400gr tomaten uit blik
1 dikke teen look, in flinterdunne plakjes
bosje basilicum
peper en zout
Begin met de schnitzel. Verwarm de oven op 180°C. Zet een groot bord klaar met paneermeel.
Doe het kikkerewtenmeel in een kom en voeg hier de smaakmakers en specerijen aan toe en kruid flink met peper en zout. Voeg nu het water toe en meng tot je een beslag krijgt zonder klontertjes.
Dop de bloemkoolschijven in het beslag en dop ze vervolgens in het paneermeel.
Verhit plantaardige olie in een antikleefpan en bak de schnitzels aan elke kant twee minuten goudbruin.
Haal ze uit de pan en leg de schnitzels even op wat keukenpapier.
Maak nu de tomatensaus: doe alle ingrediënten samen in een steelpannetje en warm zachtjes op.
Maak nu de cheat mozzarella: verhit de plantaardige boter op een zacht vuurtje en roer er eens gesmolten het rijstmeel en tapiocapoeder onder. Roer nu heel erg snel en krachtig met een garde tot je een mooi samenhangend botermengsel hebt. Voeg nu de melk, edelgist en miso toe en laat op een zacht vuurtje indikken. Blijf continu roeren met de garde. Roer er op het laatste het citroensap door en kruid flink met peper en zout.
Verdeel de tomatensaus over de bodem van een grote ovenschotel en leg hier de bloemkoolschnitzels op. Verdeel ook de cheat mozzarella in lepels over de saus en schnitzels.
Bak vijftien tot twintig minuten in de voorverwarmende oven. De bloemkoolschnitzel moet knapperig aanvoelen en goudbruin zijn en mag zeker nog wat bite hebben.
Serveer met pasta, aardappeltjes of zoodles.