Dit is de ultieme fusion! Het zalige comfortfood gehalte van de baked potato (oftewel, gepofte patat) gecombineerd met de smakelijke streetfood vibes van de hotdog. Samen vormen ze een decadent en feestelijk hapje of fingerfood. Ideaal voor tijdens de feesten of eenderwelke andere speciale gelegenheid. Volledig vegan & glutenvrij!
Hoe deze gekke combo onstaan is? Wel, ik speelde al langer met het idee om kleine vegan mini hotdogs te maken. Ik maakte al regelmatig gewone vegan hotdogs op basis van een geweldige wortel-worst (zie recept hieronder)met een zelfgemaakt vegan hotdog broodje. Alleen is het zo'n gedoe om die broodjes zelf te maken en vind je in de supermarkt amper vegan broodjes... ik zocht dus naar een goed alternatief op het traditionele hotdogbroodje.
En na veel zoeken kwam ik uit bij een gepofte aardappel. Klinkt gek, I know, maar geloof me, tis stiekem waanzinnig lekker!
Ik serveer de baked potato hotdogs met zelfgemaakte look mayonaise, rode kool kimchi en koriander dressing
8 aardappelen
4 wortelen, geschild
2 el sojasaus
2 el olie
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl miso
1 el agavesiroop
1 tl tamarindepasta
snuifje chilipoeder
1 teentje look
100ml ongezoete sojamelk
1 el shiro miso
+/- 250ml olie
sap van 1/2 limoen
peper en zout
bosje koriander
peper en zout
scheutje olijfolie
scheutje limoensap
1) Pof de aardappelen in de schil in de oven op 200°C gedurende +/- 30 à 40 minuten. Laat afkoelen.
2) Terwijl de aardappelen poffen, maak je de wortel worstjes. Meng de ingrediënten voor de marinade samen in een kommetje. Schil de wortels en snij deze in kleine worstvormige stokjes ter grootte van de lengte van jouw aardappel. Doe de wortel worstjes in de kom met marinade en doe dit allemaal samen in een ovenschotel. Dek de schotel af met aluminiumfolie.
3) Bak de wortel worstjes 30 minuten in de oven met folie en vervolgens 5 à 10 minuten zonder folie.
4) Als de aardappelen afgekoeld zijn, snij je deze in de lengte doormidden zodat je 2 kuipjes krijgt. Schraap een deel van het aardappelvlees in het midden uit de aardappel zodat de wortelworst erin past.
5) Druk de wortelworstjes in de uitgeholde aardappelkuipjes en besprenkel met olijfolie. Bak nog eens 5 à 10 minuten in de oven tot dat de buitenkant van het kuipje krokant is.
6) Maak ondertussen de lookmayo: doe de melk in een maatbeker en voeg de miso toe. Mix even kort met een staafmixer. Voeg nu geleidelijk aan de olie toe tot je de gewenste dikte krijgt. Mogelijks moet je minder of meer olie toevoegen. Mix op het einde de look en limoen door de mayo en kruid met peper en zout.
7) Maak ook de korianderdressing: mix alle ingrediënten onder elkaar en kruid bij met peper en zout.
8) Leg de baked potato hotdogs op een grote schotel en werk af met de lookmayo, korianderdressing en kimchi (optioneel)