Thaise Panang Curry met Raapjes

In dit magische recept maak ik een verse currypasta (ja, dat is makkelijker dan je denkt hoor!) boordevol Thaise aromaten zoals gember, galangal en citroengras en combineer ik deze Thaise panang currypasta met een oase aan lokale seizoensgebonden groenten met de raap in de hoofdrol en enkele mooie bijrollen voor boontjes en spitskool. Een toppertje om je deze winter aan op te warmen!

Thaise Panang Curry met Raapjes

Een panang curry heeft heel wat ingrediënten gemeen met zijn gekendere broertje de "rode curry" - denk aan gember, chili, citroengras en galangal- maar de panang onderscheidt zich op basis van één essentieel ingrediënt: geroosterde pindanoten. Door pindanoten toe te voegen aan je currypasta krijg je een curry met een volle, licht nootachtige smaak en een niet te pikant eindresultaat.

De Panang currypasta kan je in de Aziatische winkel in potjes komen, maar ik spoor je aan om ze toch eens zelf te maken. Want geloof me, een verse currypasta smaakt zooooo veel beter!

Combineer de Panang curry met eenderwelke groenten die je in huis hebt, al vond ik de combinatie met raapjes - een doorgaans zeer Vlaamse groente- echt sensationeel lekker.

Serveer met rijst of platbrood en geniet!

Ingrediënten

voor de Panang curry pasta:

  • 3 cm verse gember
  • 2 cm galangal
  • 2 citroengrasstengels
  • 3 rode chilipepers, zaadjes verwijderd
  • 2 uien
  • 5 teentjes look
  • 2 el sterke sojasaus
  • 1 tl korianderzaad
  • 2 el geroosterde pindanoten

verder:

  • 1 blik kokosmelk
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 blaadjes kaffirlimoen
  • 1 el bruine suiker
  • 750 gr raapjes, in blokjes gesneden
  • 500 gr boterbonen en/of sperziebonen
  • 1/2 (paarse spitskool) of 1/4 rode kool, in partjes gesneden
  • verse postelein om af te werken (optioneel, vervang door koriander als je dat wenst)

Methode

  1. Verwarm de oven op 200°C. Leg de spitskool partjes en raapblokjes op een grote ovenplaat. Kruid met peper en zout en besprenkel met olie. Bak gedurende 20 minuten in de oven. Zet opzij.
  2. Begin met de currypasta: doe alle ingrediënten in een stevige blender en mix alles tot een gladde pasta.
  3. Verhit 2 eetlepel olie in een grote pot en fruit de currypasta hier op een zacht vuurtje in aan. Roer continu. Je bakt de currypasta tot je plots begroet wordt door een heerlijke aromatische geur die uit je pot komt... dan heb je je werk goed gedaan en kan je overgaan naar de volgende stap.
  4. Voeg de kokosmelk, bouillon, bruine suiker en kaffirblaadjes toe. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje 15 minuten pruttelen.
  5. Blancheer ondertussen de boontjes beetgaar.
  6. voeg na 15 minuten de geroosterde raapjes en spitskool toe aan de curry en laat nog eens een kwartier stoven.
  7. Voeg nu de geblancheerde boontjes toe en laat nog eens 10 minuten stoven.
  8. Kruid bij met peper en zout indien nodig en serveer met rijst.