Een kleurrijker lunch of brunch gerecht zal je waarschijnlijk niet tegenkomen! Dit op en top lentegerecht brengt de roze kleuren van de rode biet samen met de groene tinten van doperwt en verse kruiden. Lekker als lunch, brunchgerecht of als voorgerecht.
De knalroze kleur van de couscous krijg je door de couscousgranen deels te laten weken in rode bietensap. Dit is heel eenvoudig en geeft meteen een intense kleur! Barbie allures in no time, dus! De rode biet tabbouleh breng je verder op smaak met kruiden naar keuze, maar je kan ook indien gewenst extra groentjes toevoegen zoals groene asperge, rode ui, etc.
De erwtentartaar is een eenvoudige stoemp van geplette erwtjes. Deze heb ik in dit recept op smaak gebracht met wat frisse munt en citroen, maar je kan hier ook enorm mee variëren.
250 gr couscous
250 ml rode biet sap
125 ml water
verse kruiden zoals dille, bieslook, munt en koriander
handvol pistachenoten
200 gr gekookte rode biet, in kleine blokjes gesneden
1 tl za'atar
1 tl komijnpoeder
sap van 1 citroen
flinke scheut olijfolie
250 gr diepvrieserwten
2 lente uitjes, fijngesnipperd
1 teentje look, fijngeraspt
zeste van 1/2 citroen
verse munt, fijngehakt
erwtenscheuten voor de afwerking (optioneel)
Doe de couscous in een kom en giet hier het bietensap en het water over. Laat een half uurtje wellen tot de couscous al het vocht heeft opgenomen.
Na een half uurtje breek je de couscous open met een vork zodat alle korrels loskomen en je een zachte roze couscous krijgt.
Breng de roze couscous op smaak met peper en zout en roer er ook de komijn en za'atar onder.
Roer de gekookte bietjes, verse kruiden en pistache onder de couscous.
Werk af met olijfolie en citroensap.
Blancheer de diepvrieserwtjes kort in kokend water en giet af.
Roer hier de look, lente ui, citroenzeste en verse munt door
Pureer deze erwtenmengeling nu met een vork of pureestamper. De erwtentartaar moet net fijn genoeg zijn om samen te blijven kleven maar mag niet de crèmerig worden. Kruid bij met peper en zout.
Serveer de couscous met de erwtentartaar en werk af met eventueel wat extra erwtenscheuten.