Gevulde Butternut met miso gravy

Vergeet gevulde kalkoen! Gevulde butternut wordt jouw favoriete pièce de résistance! Met de vulling van de butternut kan je eindeloos variëren met diverse granen en peulvruchten. Voor dit recept ging ik richting het verre Oosten voor inspiratie met volkoren rijst en Aziatische smaakmakers zoals gember en sojasaus.

Gevulde Butternut met miso gravy

Maar hoe lekker jouw gevulde showstopper ook is, alles valt of staat met een heerlijke gravy of bruine saus. Hier geven we de gravy een extra diepe, rijkelijke umami 'vlees' smaak door te gaan werken met hatcho miso. Miso is een gefermenteerde pasta op basis van sojabonen die je in vele varianten kunt vinden; van de bleke miso (shiro) tot een zeer intens bruine miso (hatcho). Met die laatste gaan we aan de slag om onze saus die rijkelijke smaak te geven die je normaal gezien zou krijgen van een krachtige vleesbouillon. Ideaal dus om elke vegan saus of stoofschotel mee te pimpen en ook vleeseters te overtuigen!

Ingrediënten

Voor de butternut

  • 1 butternut pompoen, in de lengte gehalveerd.

  • 250gr volkoren rijst, gekookt

  • 1 prei, fijngesnipperd

  • 2 bladeren boerenkool, dikke nerf verwijderd en fijngehakt

  • handvol gedroogde cranberries

  • 2 teentjes look, fijngehakt

  • 1 el gember

  • 2 el sojasaus

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 tl korianderzaad

  • 1 tl mosterdzaad

  • snuifje steranijs

  • handvol noten naar keuze (ik gebruikte amandel en pistache)

  • vruchtvlees van de pompoen (zie instructies)

Voor de saus

  • 1 ui, fijngehakt

  • 1 el gember

  • 1 el hatcho miso

  • 1 laurierblad

  • scheutje sherry of madeira

  • 2 el pompoenpuree /vruchtvlees (zie instructies)

  • 200ml water

  • scheutje room

Methode

1) Verwarm de oven op 180°C. Leg de beide butternutpompoen op een bakplaat en kruid met peper en zout en drizzle er een scheutje olijfolie overheen. Zet in de oven gedurende 20 à 30 minuten tot het pompoenvlees zacht is.

2) Terwijl de pompoen in de oven zit, kan je reeds de rijstvulling bereiden. Verhit een scheutje olie in een grote wok en fruit hierin de prei, boerenkool, gember, look aan samen met de specerijen gedurende enkele minuten. Laat deze fruiten tot de groenten geslonken zijn en de specerijen heerlijk beginnen te ruiken.

3) Voeg nu de gekookte volkoren rijst en sojasaus toe en roer goed. Proef en kruid bij met peper en zout op smaak. Roer hier nu de cranberries en noten door.

4) Maak ook reeds de heerlijke gravy. Fruit de ui aan in een klontje plantaardige boter en voeg hier de gember, laurierblad en hatcho miso aan toe. Blus na enkele minuten met sherry (optioneel) en voeg nu het water toe en breng aan de kook. Door de miso (die reeds heel erg zout is) hoef je geen bouillon of extra zout toe te voegen. Laat op een zacht vuurtje pruttelen.

5) Haal de pompoen uit de oven en schraap het zachte vruchtvlees uit de beide helften. Hak het vruchtvlees grof. Voeg 2 eetlepel van de gare pompoen toe aan de gravysaus. Roer de overige pompoenpuree door de rijst.

6) Vul de butternuthelften met de rijstvulling en zet terug in de oven gedurende 10 minuten.

7) Haal het laurierblad uit de saus en roer de room hieronder. Mix de saus met een staafmixer tot een fluweelzachte saus. Door het pompoenvlees dikt de saus ook mooi en is hij nooit te waterig.

8) Serveer de pompoen op een mooie schotel en serveer met de umami gravy.