Recept / 14 Nov

Zoodles met Jackfruit Bolognaise

Spaghetti Bolognaise... we kennen en eten het allemaal graag én vaak. Geef de klassieker een gezonde en plantaardige twist dankzij dit heerlijke recept met jackfruit!

Jackfruit?

Ja deze gekke vrucht is stiekem een geweldig alternatief voor vlees! Meer nog, in tegenstelling tot tofu of seitan krijg je met jackfruit gegarandeerd dat typische draadjesvlees dat we allemaal kennen van stoverij, pulled pork en andere niet zo diervriendelijke triepjesvleesjes.

Je kan jackfruit vers kopen in een Aziatische supermarkt, maar het vergt enige skills (én tijd) om deze helemaal te bereiden. Daarom gebruik ik liever jackfruit in blik, deze is al op voorhand in stukjes gesneden, zodat je zelf amper prutswerk moet doen, handig! (Let wel op dat je jackfruit natuur koopt in niet in siroop. )

img_20171108_182823_447-1500x1500

De blokjes jackfruit heb ik dus verwerkt in een pittige herfst bolognaisesaus met tomaat, pompoen en heel wat specerijen. Deze saus smaakt lekker bij eender welke pasta, of als stoofpotje, maar ik maakte er zoodles bij. Zoodles, zucchini noodles, aka courgette slierten. Let wel, rauwe courgette heeft op zich weinig smaak, dus marineer je slierten een half uurtje in peper en zout, olijfolie en citroensap en je hebt sublieme zoodles!

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 blik jackfruit
  • 200gr pompoen, in kleine brunoise
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 paprika, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, gemalen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 el oregano
  • 1 el goede kwaliteit balsamico (optioneel)
  • 1 courgette, in zoodles (zie instructies hierboven)

Methode

  1. Spoel de blokjes jackfruit af onder koud water en snij het hardere uiteinde eraf.
  2. Stoof de ui, knoflook , paprika en pompoen aan in een pannetje en voeg de specerijen toe. Let enkele minuten bakken.
  3. Voeg de jackfruit toe, samen met de tomaat (en balsamico, als je die gebruikt)en roer goed. Kruid bij met peper en zout. Voeg indien nodig nog wat water toe zodat de jackfruit mooi onder staat. Laat de saus 30 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Proef en kruid bij indien nodig. Als je nu met een vork in de jackfruit prikt, merk je dat deze loskomt in typisch vlezige draadjes... geniaal!
  4. Serveer de bolognaise bovenop de zoodles en werkt af met vegan parmezaan (optioneel).