Vakantie / 18 Jul

Vegan op Vakantie: Road Trip Italië

Viva Italia!

Sta me toe om met deze cliché woorden te beginnen, want o ja, Italië is fantastisch en dat moet ik gewoon met jullie delen!

Nu ik terug ben van vakantie, zit ik dan ook vol energie om jullie te vertellen wat ik gedaan heb en vooral… wat ik gegeten heb! Toegegeven, Italië is zeker niet het meest vegan-friendly land. Vegetarisch kan je er gemakkelijk eten – want alles is dan gewoon lekker bedolven onder een dikke laag mozzarella di buffala- maar volledig plantaardig? Nee, dan ben je in hun ogen een tikkeltje gek.

Toch waagde ik de trip en trok eerst richting het Gardameer (zoooo moooooi) en vervolgens richting Ferrara in het hartje Emilia Romagna. Ik bezocht steden zoals Verona, Bologna en Ravenna en ontdekte de mooie ongerepte natuur van de Monte Baldo… het was in één woord fantastisch! En het eten? Tja, Emilia Romagna wordt nogal eens de streek genoemd “waar vegetarisme nog een akelige ziekte is” en ja, met al hun salumeria’s, vleesplanken en mortadella broodjes zou je het in eerste instantie niet meteen gaan benoemen als de ideale vakantiebestemming voor een vegan…
En toch…
En toch!
En toch at ik er geweldig lekker!

Met veel plezier geef ik jullie dus enkele tips mee met interessante adresjes, mocht je ooit eens die richting uittrekken.

Laten we beginnen met het Gardameer, dé toeristische trekpleister in het noorden van Italië en best wel nog vegan-friendly als je wat opzoekwerk doet.
Vegan ijs vind je er alvast! Ik at er vegan chocolade ijs, maar ook pistache, hazelnoot en verschillende sorbetsmaken.

ijs-1200x1474

Het Engels van Italianen is niet zo sterk, dus mijn tip: kijk de bediende van het ijssalon met puppy ogen aan en vraag “Vegano?” en hij/zij zal je met plezier de ijssoorten tonen die vegan zijn, als het al niet op voorhand staat aangeduid.
Het woordje vegano te pas en te onpas droppen is trouwens een hele slimme zet als je zeker wilt zijn dat je eten wel degelijk vrij is van dierlijke producten.

Een adresje dat ik jullie zeker kan aanraden is het sublieme en adembenemend mooie restaurant La Berlera, ietsje buiten Riva del Garda, middenin de wijnranken. Het restaurant werd gebouwd (of zeg ik beter gehouwd?) uit een rots! En het terras met zicht over de bergen en wijnvelden is om bij weg te dromen. De wijnkaart is geweldig en best wel degelijk geprijsd en het menu? Naast een typisch vlees/vis menu bieden ze een volledig vegetarisch menu aan en hebben ze heel wat vegetarische gerechten à la carte. De kwaliteit van het eten is gastronomisch en een van de beste maaltijden die ik ooit al had. Maak dus zeker tijdig je reservatie, en je weet het: vermeld gewoon dat je vegano bent en ja hoor, ze passen het allemaal aan voor je! Ik at er een sublieme tempura van groenten en citrusfruit (wie had ooit gedacht dat gefrituurde pompelmoes zo lekker kon zijn??) geserveerd met een sojadip én een gember-citroen sorbet (jaaa, als voorgerecht!).Verder was er nog polenta gnocchi met porcini, amandel en truffel (mmm) en Italiaanse pannekoekjes met gekonfijte cherrytomaat en een heerlijke basilicum saus.

berleracol-1500x750

Een beetje verderop heb je het dorpje Arco met daarin – hou je vast- een 100% vegan restaurant: Veganima! Het poep chique tuinterras doet dure prijzen vermoeden maar dat was het zeker niet: volgens een soort buffet-style menu had je al een groot bord met 5 verschillende gerechten voor €18! Er was keuze uit (niet zo )traditionele Italiaanse gerechten (zoals vegan lasagna en hemelse rode biet gnocchi’s) als ook wereldse gerechten zoals chili sin carne, Thaise noodles en Midden-Oosterse salades.
Met zo’n groot bord heb je zeker voldoende gegeten, maar het huisgemaakt vegan gebak zag er gewoon te verrukkelijk uit om te negeren en dus deelde mijn tafelpartner en ik een verbluffende raw chocolate en framboos cheesecake. Hemels…

arcocol-1500x750

Laten we nu eens trekken richting de streek Emilia Romagna met als uitvalsbasis de (voorlopig nog niet zo toeristische) stad Ferrara. Deze stad staat gekend voor zijn lekkere vleesjes en worst, maar gelukkig is hét streekgerecht bij uitstek volledig vegetarisch: cappellacci di zucca, oftwel gigantische tortellini gevuld met pompoen. Toch al een lichtpuntje!
Ander lichtpuntje: Piadina’s! Echt waar. Google maar. Piadina’s zijn geweldig! Het is een soort Italiaanse wrap gevuld met vlees, kaas OF groenten. Het deeg smaakt overheerlijk en er staat in meeste zaken gewoon een ‘piadina vegano’ op de kaart; handig! Deze sublieme wrap is dan meestal gevuld met gegrilde groenten en rucola, de perfecte lunch.
Deze piadina smulde ik op in Ravenna:

piadina-790x468

Maar het moet niet altijd eten zijn wat de klok slaat! Soms mag het ook eens over iets anders gaan… zoals de dingen die je gebruikt om je eten op smaak te brengen bijvoorbeeld haha. We bezochten een authentieke acetaia in Modena: een producent van de enige echte aceto di balsamico. Vergeet voor eens en voor altijd dat spul dat je koopt in de supermarkt. Dat is geen balsamico, dat is azijn. De echt balsamico is minstens 12 jaar oud, gerijpt in houten vaten en hemels lekker van smaak. Je kan het zelf met ijs serveren! Zo’n acetaia is dus zeker het bezoeken waard als je richting Modena trekt.

acetaia-1200x1200

Richting Bologna, de hostpot voor mortadella worst lovers, is er ook best wel wat vegan te smullen! Bij Bruscè bijvoorbeeld. Een leuke biologische bruschetta bar met een ruim (!) assortiment vegan bruschetta’s, salades én dagschotels.
Maar als ik er in Bologna één restaurant moet uithalen dan is het toch wel Zenzero Bistrot, in de buitenwijken van Bologna. In tegenstelling tot het gemiddelde restaurant waar je voornamelijk vlees en vis hebt en misschien enkele veggie gerechten, zijn hier de rollen omgedraaid: 80% veggie én vegan en slechts 3 vleesgerechten! Maak dat mee! Let wel op, wegens de ligging uit het centrum hebben ze geen Engelstalig menu. Je neemt dus best je Google Translate app mee voor vegans die niet zo bekwaam zijn in het Italiaans ;-)
We aten er opnieuw heerlijke tempura, gevolgd door een stoofpotje van seitan met salie en 2 contorni’s: gegrilde groenten en de beste aardappeltjes die ik ooit al at!

seitan1-1000x563

Dus ja, vegan eten in Italië is echt wel mogelijk, maar ik moet toegeven, het is niet altijd even makkelijk. Daarom heb ik ter plekke ook een paar keer zelf gekookt (de passie kruipt waar het niet gaan kan) met verse groenten van de markt. Want wat je zelf doet, doe je meestal beter. En in het geval van onderstaande 2 gerechten, is dat zeker waar.

Risotto met pompoen, spinazie en perzik

risotto-1500x1500

Ovenschotel van aubergine, linzen en coeur de boeuf tomaat
Salade van perzik en zucchini

ovenschotel-960x528

Ciao Bella!