Review / 13 Jan

Uit de Boekenkast van Vegamuze: Vegan Street Food by Jackie Kearney

Confession time: ik heb veel kookboeken. Heel veel zelfs. Zoveel zelfs dat je er gemakkelijk de Oosterweelverbinding mee zou kunnen aanleggen.

Oké, misschien zoveel niet.
Maar toch.
Heel erg veel.

En het gekke is dat ik nooit helemaal een recept ga nabootsen. Ik lees kookboeken ter inspiratie, doe er ideeën uit op en lees alles van het voorwoord tot de indexlijst, maar ik ga nooit echt een recept gaan volgen.
Meestal combineer ik meerdere recepten tot één geheel of ga ik ingrediënten in de lijst vervangen door zaken die ik toevallig die dag in mijn koelkast heb liggen of gewoon door producten die ik lekkerder vindt. Zo krijg ik altijd gloednieuwe creaties als eindresultaat.

Een van mijn favoriete type kookboeken zijn kookboeken over de Aziatische keuken. Ja, dat soort boeken waarvan je de naam van het recept amper kunt uitspreken en waarvan de ingrediëntenlijst langer is dan de gemiddelde Trump speech.

Maar laat al die vreemde gerechten en die vele exotische ingrediënten je niet afschrikken. Als je eenmaal verder leest dan de ingrediënten, kom je vaak tot de conclusie dat vele van die gerechten eigenlijk niet zo moeilijk zijn om te maken. Meer dan een pan, een kookpot of een oven heb je vaak niet nodig en het eindresultaat is altijd hemels lekker en vol nieuwe, uitdagende smaken, zonder dat het koken zelf een uitdaging is. Kan het überhaupt beter?

Als ik een grote favoriet moet kiezen uit mijn waaier aan kookboeken is het deze:

Vegan Street food: Foodie Travels from India to Indonesia, geschreven door Jackie Kearney

Waarom het mijn favoriete boek is? Wel, omdat het mijn 3 grote culinaire passies combineert in één magische combo:
1) Alles is vegan; hoera!
2) Alles is Aziatisch: hoera!!
3) Alles is street food: hoera!!!

Ja, de recepten zijn lang en de ingrediëntenlijst nog langer, maar oh wat is alles toch ongelofelijk yummy! Vele authentieke gerechten waarvan ik nog nooit gehoord had – en dus echt wel móest proberen – en gekende gerechten met een vegan twist (wat dacht je van Jack Fruit Vindaloo?) en dat alles mooi uitgelegd en met prachtige foto’s.

boek3-1000x563

Ik krijg al honger!

boek4-1000x563

Geen zin om het kookboek zelf in huis te halen?(Je zou dom zijn, but I don’t judge)
Dan kan je steeds nog deelnemen aan mijn workshop Winters Koken: Curry & Comfort food, waarin we enkele Vegamuze-style versies maken van heerlijke Aziatische, ongekende gerechten. Er zijn nog enkele plaatsen vrij! Inschrijven kan hier.