Recept / 07 Mar

Sexy spruitjes: het kan!

Spruitjes: vele kinderen (en volwassenen) hebben er nog steeds een grote hekel aan. Waarom, vraag ik me steeds af? Waarom zou je nu niet deze glorieuze, groene wonderballetjes willen eten? Ze zijn pure magie!

Toegegeven, de spruitjes-haat van vele kinderen ligt niet zozeer aan de kinderen, maar aan de volwassene die het voor hen klaarmaakt. We zijn allemaal opgegroeid met spruitjes die waren platgekookt tot een bruin-groene prut en dat – inderdaad- was niet altijd even lekker. Gelukkig had ik altijd een lieve mama die spruitjes tot in de perfectie op traditionele wijze wist te bereiden: mooi al dente gekookt en dan last-minute in de pan met een klontje boter en wat nootmuskaat. Heerlijk was dat.

Maar wist je dat je met spruitjes nog zoveel meer kan doen dan ze enkel op traditionele Vlaamse wijze klaarmaken? Je kan ze gebruiken in een quiche, rauw fijnsnipperen in een salade met wat pompelmoes, ze roosteren in de oven met komijn of glaceren in sojasaus. Lekker allemaal!

Maar mijn favoriete bereidingswijze moet toch wel deze zijn: gebakken met hemelse Indische specerijen en smaakmakers en geserveerd bovenop een flinke portie smeuïge dhal. Ik begin spontaan al speeksel te produceren als ik eraan denk!

spruitjes-1000x648

De ingrediëntenlijst hieronder is bedoeld voor één persoon en is een heel eenvoudig en snel gerecht om te bereiden als je moe bent na een lange dag werk. Uiteraard kan je de hoeveelheden verdubbelen zodat ook je hele kroost kan mee-eten. Ja hoor, ook de kids.

Ingrediënten (voor 1)

• 100gr spruitjes
• 2 teentjes look
• 1 chili peper
• ½ tl komijnzaadjes
• ½ mosterdzaad
• 1cm fijn geperste gember

Voor de dhal
• 80gr koraallinzen
• 150ml kokosmelk
• ½ tl gemalen kurkuma
• ¼ tl kaneel
• Snuifje chilipoeder
• 1 tl tamarindepasta

Methode:

1) Begin eerst met de dhal. Doe de koraallinzen in een sauspannetje samen met een dubbele hoeveelheid water en een snuifje zout en breng aan de kook. Eens de linzen koken, voeg de kurkuma, kaneel en chili toe en laat zachtjes pruttelen tot de linzen het vocht hebben opgenomen.
2) Roer vervolgens de kokosmelk en tamarindepasta onder de linzen. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.
3) Maak ondertussen de fabuleuze spruitjes klaar. Snij de spruitjes in vieren en was ze onder koud water. Verhit olie in een antikleef pan en voeg de spruitjes samen met de fijngehakte look, gember, chili en specerijen toe. Kruid met zout en bak op een hoog vuur tot de spruitjes goud bruin zijn. Let wel op dat de kruiden en look niet gaat aanbranden. De spruitjes horen niet smoes te zijn, eerder lekker al dente.
4) Serveer de spruitjes met de lekkere dhal.