Recept / 13 Dec

Sensationele Stoemp

Bij dit winterse weer grijpen we vaak terug naar hartverwarmende klassiekers. Stoemp is daar zo eentje van. Zoals gewoonlijk geef ik dit traditionele gerecht een Vegamuze make-over!

Stoemp is een ouderwetse klassieker die me terug doet denken aan mijn kindertijd. In oma's wortelstampot maakte ik vakkundig een kuiltje, goot er haar wereldberoemde jus in en werkte af met een flinke klodder pickels.
Die goeie ouwe tijd, weet je wel.

Als trouwe lezer weet je ondertussen wel dat ik in principe niet zo heel erg hou van klassiekers. Tradities zijn er om te doorbreken; dat was/ is mijn motto. Tot ik op een koude winteravond dit stoempgerecht maakte. Plots was de stoemp niet meer saai en was het traditionele recept met een culinair stofdoekje opgeblonken. Lang leve tradities! .... toch voor één winterse avond.

Met deze sensationele stoemp worden alle oude wijsheden met moderne hipster finesse gecombineerd. De stoemp is er eentje vol vergeten groenten: knolselder, aardpeer, boterrapen.
De topping is er eentje vol kleurrijk genot: rode ui, rode biet en paarse wortel.

Maak deze stoemp voor jou en je vrienden en iedereen zal er van genieten, welke generatie dan ook.

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

voor de stoemp:

  • 4 grote aardappelen
  • 4 boterrapen
  • 1/2 knolselder
  • 4 aardperen
  • 2 tenen look
  • nootmuskaat
  • laurier
  • amandelmelk
  • 4 el edelgistvlokken

voor de geroosterde groenten:

  • 2 rode bieten
  • 4 paarse wortelen
  • 4 rode ui
  • 4 el balsamico
  • 1 el komijnzaad
  • 4 el olijfolie

Methode:

  1. Kook alle groenten voor de stoemp in gezouten water,samen met de hele knoflookteentjes en de laurier. Vis als de groenten klaar zijn het laurierblad uit de pot en giet af.
  2. Pureer de groenten en de look met een flinke scheut amandelmelk tot een echte stoemp. Ik heb graag mijn stoemp lekker grof en met brokjes, maar wil je hem super glad, be my guest.
  3. De stoemp breng ik op smaak met peper, zout en nootmuskaat en edelgistvlokken.
  4. Verwarm de oven op 200°C. Snij de rode en paarse groenten en blokjes en doe deze in een ovenschotel. Kruid met peper, zout en komijn en giet er flink wat olijfolie over.
  5. Rooster in de oven voor 15 minuten. Haal uit de oven en roer om. Roer er nu ook de balsamico door. Zet nog verder in de oven voor 15 minuten.
  6. Serveer de pastelgele stoemp met de gekarameliseerde paarse groenten. Sensationeel gewoon!