Recept / 08 Jan

Paella Por Favor

paella-1500x918

Ik stond afgelopen week voor een groot dilemma. Ik had nog een halve bloemkool liggen die ik dringend moest opeten, maar ik had ook zo’n zin in paella…
I know. What to do? What to eat?
Zoals je kunt zien, echte wereldproblemen van ongeziene omvang dus.

Het zit namelijk zo: op mijn citytrip naar Berlijn vorige week (lees alle culinaire ontdekkingen hier!) at ik de meest geweldige paella uit heel mijn leven. En hij was vegan. Ik veronderstel dat je dan wel begrijpt dat ik deze wonderlijke creatie ook back home moest en zou heruitvinden. Dagen en nachten droomde ik van die paella. Die wonderlijke smaken en hoe ik er mijn eigen versie van zou kunnen maken.

Maar er was ook die bloemkool.

Dus stond ik voor de moeilijke keuze: zou ik braaf de bloemkool opgebruiken en zo mijn afvalberg in bedwang houden… of zou ik kiezen voor een heerlijke paella, goed wetend dat die ene bloemkool de volgende dag net niet meer eetbaar zou zijn…

Ik twijfelde.
En twijfelde.
En twijfelde.
En toen…
Een ingeving!
Waarom combineer ik beide niet gewoon? Een vegan paella – net als die ene waar ik van droomde- maar dan gemaakt met bloemkoolrijst.
De bloemkool werd op die manier gebruikt – en nog wel op een originele manier! – ik kreeg de kans om eindelijk paella te maken én het eindresultaat is nog eens super gezond ook!

Ik deed een vreugdedansje en ging toen aan de slag:

Heb je geen bloemkool in huis of wil je toch liever de klassieke rijstpaella maken? Vervang dan gewoon de bloemkool ‘rijst’ in dit recept door gewone paellarijst. Let wel op: deze moet je dan wel veel langer laten stoven (+/- 25 minuten)

Ingrediënten:

• ½ bloemkool
• Flinke snuif saffraan
• 1 tl paprikapoeder
• 150gr diepvries erwtjes
• Lange chilipeper, fijngesneden
• 1 sjalot, fijngesneden
• 1 dikke teen look, fijngesneden
• ½ rode paprika, in blokjes
• Vegan chorizo worst (optioneel)

Dit is de basis paella. Zoals je ziet op de foto, heb ik deze paella nog afgewerkt met enkele hemelse zeewierrolletjes gevuld met zoete aardappel en gember. Deze rolletjes creëren dat typische vis/zeevruchten smaakje, want een tikkeltje zoet (de zoete aardappel vervangt de zoete smaak van scampi of krab) en een tikkeltje ziltig-zout (het norivel brengt meteen de zee op je bord!). Fantastisch gewoon! Uniek, origineel én zoooo lekker.

Ingrediënten (voor 8 mini rolletjes)

• 2 norivellen
• 2 kleine zoete aardappel, in blokjes
• 2 cm verse gember
• Peper en zout

Methode:

  1. Maak eerst de zeewierrolletjes. Kook de zoete aardappel gaar en pureer samen met de verse gember en peper en zout tot een heerlijke puree.
  2. Maak de norivellen wat nat en verdeel de puree over het vel. Rol op en druk goed aan. Snij de rol in kleinere rolletjes en hou ze warm in de oven (150°).
  3. Maak vervolgens de gezonde paella. Doe de bloemkool in een mixer en mix tot je een rijststructuur krijgt.
  4. Fruit de sjalot, look, chili en paprika aan in een pan voor enkele minuten. Voeg de bloemkool toe en bak de bloemkoolrijst enkele minuten. Voeg de specerijen en saffraan toe en een scheutje water of groentebouillon. Laat even stoven.
  5. Roer er de diepvrieserwten door en kruid bij met peper en zout op smaak.
  6. Roer er op het einde enkele blokjes vegan chorizo door (als je die gebruikt) en serveer de paella met de zeewierrolletjes.
  7. Deze bloemkoolpaella tover je in slechts 15 minuten op tafel!