Recept / 16 Oct

Mushrooms & De Muze: Knolseldersalade met Shiitake Spekjes

Vegamuze kookt met de unieke paddenstoelen van Pad&Stoel, een geniale zwammenkwekerij in Antwerpen en Gent. Deze zwamexperimenten resulteren in heerlijke gerechten die ik graag met jullie deel. Lees hier het recept en ga zelf ook aan de slag!

whatsapp-image-2019-10-16-at-15.30.27-1500x1000

Knolseldersalade met geroosterde pompoen en sticky shiitake spekjes

Bij het woord ‘salade’ denken we vaak aan delicate blaadjes sla, schijfjes tomaat en komkommer op een zonovergoten dag in augustus, maar ook tijdens de koudere wintermaanden kan je heerlijke salades eten.

Voor een op en top winterse salade ga je uiteraard een keertje niet aan de slag met sla en tomaat (want die smaken in de winter toch voornamelijk naar water), maar combineer je de allerlekkerste groenten die dit kille weer kunnen doorstaan.

Deze heerlijke knolseldersalade is er zo eentje. Knolselder en pompoen zijn twee stoere groenten die in de winter goed hun mannetje kunnen staan. Knolselder past met zijn ietwat zurige smaak uiterst goed bij zoetere groenten zoals pompoen of fruit zoals peer en appel en dus hoef ik je er niet bij te vertellen dat deze salade de perfecte symbiose van smaken is!

Maar er is meer…
Want hét smaakbommetje in dit gerecht zijn sticky shiitake spekjes en deze kleverige, zout gerookte paddenstoelen geven de lekkere salade nog meer dimensie. Winterse salades worden in menig Vlaamse brasserie afgewerkt met een hele hoop gebakken spekjes (denk maar aan de oerklassieke salade geitenkaas), maar wist je dat je ook die typische spekjessmaak kan creëren met paddenstoelen? De shiitake paddenstoel heeft van nature reeds een intense nootachtige smaak en leent zich dus uitstekend als vleesvervanger. We marineren hem in een sticky sausje op basis van appelstroop, Chinese hoisinsaus en gerookt paprikapoeder en roosteren de shiitake in de oven tot hij lichtjes begint te karameliseren… Voor je het weet heb je een dampende plaat vol sticky shiitake die de culinaire grandiositeit van ordinaire vleesspekjes mijlenver overstijgt.

O ja, en ’t is kei makkelijk te maken!

Waar wacht je nog op? Deze salade is het ideale troostvoer op elke druilerige herfstmiddag.

PS: Gebruik de spekjes ook eens voor het pimpen van je volgende groentenstoemp of pastaschotel!

padenstoel-1212x1817

Recept: Knolseldersalade met geroosterde pompoen en sticky shiitake spekjes

Ingrediënten
Voor de knolseldersalade:
• 1 knolselder, geschild
• Handvol peterselie, fijngehakt
• Handvol kervel, fijngehakt
• 3 el appelazijn
• 3 el olijfolie
• Handvol gedroogde veenbessen
• Zout en peper
• Snuifje kaneel en nootmuskaat

Voor de geroosterde pompoen:
• ½ butternut, geschild en in blokjes
• Peper en zout
• 1 tl komijnpoeder
• ½ tl kaneelpoeder
• ¼ tl nootmuskaat
• Olijfolie

Voor de shiitake spekjes
• 300gr shiitake paddenstoelen
• 1 el sesamolie
• 2 el neutrale olie (zoals arachide)
• 1 el hoisinsaus (verkrijgbaar in de Aziatische supermarkt en de meeste grote supermarkten. Indien je deze saus niet kan vinden, combineer dan misopasta met sojasaus)
• 1 el appelsiroop
• ½ tl gerookt paprikapoeder
• Snuifje zout en peper

Methode:

1. Doe de knolselder in grote blokken in een mixer en hak fijn tot je de textuur krijgt van grove rijst. (Je kan dit ook met de hand doen, maar dat vraagt meer tijd en zweet => courage!)
  2. Doe de knolselder in een kom met de gehakte kruiden, olijfolie, azijn, veenbessen en roer goed. Kruid met peper, zout en een snuifje kaneel en nootmuskaat.
  3. Verwarm de oven op 200°C. Doe de butternut in een grote ovenschaal en roer er de specerijen en wat olie onder. Rooster in de oven gedurende 15 à 20 minuten tot de blokjes gaar zijn.
  4. Meng voor de spekjes de 2 soorten olie, hoisin, appelsiroop, paprikapoeder en zout onder elkaar. Scheur de shiitake zwammen in kleinere stukjes en giet er de marinade over. Roer goed zodat elke paddenstoel een laagje van de marinade heeft. Zet in de oven gedurende 15 minuten.
  5. Serveer de knolseldersalade met de warme pompoen en de shiitake spekjes. Yum!

Wil jij ook heerlijke paddenstoelen proeven? Rep je dan nu naar de website van Pad & Stoel!