Recept / 20 Dec

Mushrooms & de Muze: Christmas Leftover Nasi

Beeld je in:

Je zit aan de tafel met heel je familie te genieten van een spetterend kerstdiner. Iedereen is blij, iedereen is vrolijk en iedereen zit goed vol... alleen, er is nog veel eten over. Veenbessensaus, gestoofd peertjes, wat groenten hier en daar... Wat nu gedaan?

Het is een scenario dat jou ook misschien bekend in de oren klinkt en dus creëerde ik een super veelzijdig en speels recept waar je alle restjes in kunt verwerken. Zo heb je de dag na Kerst ook een geweldig maaltijd op tafel, zonder dat je naar de supermarkt moet, hoera!

O ja, en het gerecht zit ook boordevol heerlijke paddenstoelen, what more could you wish for?

Dus, without further ado, dit is de allerbeste, lekkerste Christmas leftover Naaasiiiiii

nasi-1500x1125

Restjes die ik in de nasi heb verwerkt:

* lekkere veenbessensaus of compôte

* restjes gegrilde groenten (ik gebruikte paarse wortel en knolselder)

* restjes gestoofde peer

Maar uiteraard zou je ook andere restjes kunnen verwerken OF het gerecht helemaal from scratch maken (dan gril je gewoon wat groenten en maak je lekkere veenbessensaus )

Christmas Leftover Nasi

Ingrediënten

  • 300gr gekookte rijst
  • 200gr restjes gegrilde groenten
  • 3 el veenbessensaus
  • 1 teentje look, fijngesneden
  • 3 cm verse gember, in fijne jullienne gesneden
  • 250gr shiitake paddenstoelen (of paddenstoelen naar keuze)
  • 1 tl Chinees 5 kruiden poeder
  • 2 el sojasaus
  • 1 gestoofd peertje (optioneel), in blokjes

Methode

  1. Neem een grote wokpan en verhit hierin een scheut olie. Bak de shiitake paddenstoel goudbruin en kruid met peper en zout. Haal uit de pan en zet opzij.
  2. Verhit opnieuw wat olie in de pan en bak nu de gekookte rijst kort aan en voeg de look en gember toe. Roer goed zodat de rijst niet aanbrandt.
  3. Voeg nu de restjes gegrilde groenten toe, alsook de peer en de gebakken paddenstoelen. Roer goed.
  4. Roer er het Chinees 5 kruidenpoeder door, de veenbessensaus, sojasaus en roer goed. Proef van de rijstschotel en kruid bij met peper en zout indien mogelijk.