Recept / 28 Mar

Lockdown Breakfast Inspiration: 5 gezonde en originele ontbijtjes

Every cloud has a silver lining, zeggen ze wel eens. Wel, ten huize Vegamuze is die silver lining een gevarieerd ontbijt. Toen ik nog in de dagelijkse rush zat en elke dag zo snel mogelijk aan de slag wou, bestond mijn ontbijt meestal uit een kom granola, lekkere yoghurt en vers fruit. Altijd lekker, maar niet echt vernieuwend. De stress en routine van het dagelijkse werkritme zorgde ervoor dat ik mezelf geen tijd gunde om andere ontbijtjes te creëren, enkel in het weekend ging ik al eens pannenkoekjes bakken of acaï bowls maken. Verder bleef het steeds bij mijn vertrouwde granola en yoghurt… tot nu!

Want nu we met z’n allen in lockdown zijn, en ik zelf technisch werkloos de hele dag thuis zit, heb ik eindelijk tijd om te experimenteren met leuke, vernieuwende en gezonde ontbijtjes. Misschien inspireren ze ook jou om thuis eens iets anders op de ontbijtafel te zetten?

beetroot-overnight-1500x2000

Rode biet, framboos en Hibiscus Overnight Oats

Het leuke aan overnight oats is dat het magische werk ’s nachts in de koelkast gebeurt en je ’s ochtends als je opstaat gewoon een flinke kom kan scheppen. Lekker handig! De knalroze kleur en de frisse smaak van de framboos en hibiscus maken het helemaal af!

Ingrediënten (voor 2)

• Handvol diepvries frambozen, ontvroren
• 200ml amandelmelk
• 1 el hibiscus thee
• 100ml rode biet sap
• ¼ tl kaneelpoeder & ¼ tl gemalen gember
• 1 el agavesiroop
• 150gr havermout
• Plantaardige yoghurt naar keuze
• Fruit naar keuze

Methode:

1) Breng de amandelmelk met de thee zachtjes aan de kook. Eens de melk begint te borrelen, zet je het vuur uit en laat je de melk en de hibiscus infuseren.
2) Doe de havermout in een kom en roer de geïnfuseerde melk, rode biet sap, specerijen, framboosjes en agave erdoor. Zet in de koelkast en laat een nacht trekken. De havermout is nu boterzacht en helemaal in your face roze.
3) Schep in een kom en werk af met yoghurt en fruit naar keuze.

crumble-1500x2000

Appel & Knolselder Crumble met raz el hanout

Deze gezonde havermout crumble is ideaal als hartverwarmend ontbijt. De appel en crunchy topping doen je wegdromen van sticky desserts, terwijl de knolselder het stiekem toch veel gezonder maakt. Dankzij de raz el hanout krijgt de crumble ook meer diepgang en een licht hartige finish. Uiteraard kan je ook gewoon kaneelpoeder gebruiken, maar de Marokkaanse specerijenblend maakt het dessert nog net dat tikkeltje magischer.

Ingrediënten:

• 2 appels, geschild en in kleine blokjes
• ¼ knolselder, geschild en in kleine blokjes
• ½ tl raz el hanout
• ½ tl kaneelpoeder
• 4 el dadelsiroop
• Scheutje citroensap
• Scheutje water
Voor de crumble :
• 50gr volkoren speltbloem
• 100gr havermout
• 1 el kristalsuiker
• ½ tl raz el hanout
• 50gr plantaardige boter

Methode:

1) Verwarm de oven op 180°C. Doe de appels en knolselder in een kom en roer er de andere ingrediënten door. Doe in een ovenschotel en zet alvast 10 minuten in de oven.
2) Terwijl de vulling in de oven staat te pruttelen maak je op je gemakje de crumble topping. Doe alle ingrediënten in een kom en masseer de boter door de bloem tot je een kruimelige textuur krijgt.
3) Haal de vulling na 10 minuten uit de oven en strooi er de crumble over en zet terug in de oven gedurende 15 à 20 minuten. Serveer warm met een flinke klodder yoghurt.

granola1-1500x2000

Zoete aardappel granola met homemade kokosyoghurt

Jullie lazen het al, ik ben stiekem toch nog altijd heel erg blij met een kom granola en yoghurt. Deze keer maakte ik alles zelf, zowel de granola als de yoghurt! De Creoolse specerijen in de crumble en de frisse kokosyoghurt doen je meteen wegdromen van hagelwitte stranden en wuivende palmbomen. Serveer met tropisch fruit zoals mango, ananas of kiwi en de exotische ervaring is compleet!

Ingrediënten

Voor de yoghurt:
• 1 blik kokosmelk
• 2 el sojayoghurt uit de supermarkt
• Snuifje zout

Voor de granola
• 100gr gekookte zoete aardappel
• 200gr havermout
• 2 el lijnzaad
• 2 el zonnenbloempitten
• 2 el sesamzaad
• 2 el gemalen kokos
• 80ml kokosolie
• 2 el molasse siroop
• ¼ tl kruidnagel
• ¼ tl alspice
• ½ tl kaneelpoeder
• ¼ tl gemalen kurkuma
• ¼ tl gemalen kardemom
• Snuifje zout

Methode:

1) Begin met de yoghurt zeker 2 dagen op voorhand. Zet het blikje kokosmelk een uurtje in de koelkast zodat de vloeistof binnenin kan opstijven. Schep de dikke opgesteven witte kokosroom uit het blik (niet het kokoswater) en doe in een kom. Mix er de plantaardige yoghurt door en doe het geheel in een steriel bokaaltje. Laat 2 dagen op kamertemperatuur fermenteren tot hij dat typische yoghurtzuurtje heeft. Roer er als hij klaar is een snuifje zout door en zet opnieuw in de koelkast om op te stijven. De yoghurt is 7 dagen houdbaar in de koelkast.
2) Maak de granola: de alle ingrediënten in een kom en roer goed. Verwarm de oven op 120°C en verdeel de granola over een groot bakblik. Bak gedurende 30 minuten tot de granola goudbruin en krokant is.
3) Serveer de granola met de kokosyoghurt en vers fruit.

bananacaramel-1500x2000

Zoete aardappel granola met gekarameliseerde banaan en miso karamel

Voor dit recept gebruik ik de zoete aardappel granola en kokosyoghurt uit het recept hierboven, maar pimp ik het ontbijt met nog rijkelijkere smaken. Gekarameliseerde banaan met een vleugje koriander en miso karamel zijn een sticky match made in heaven!

Ingrediënten

Voor de banaan
• 2 bananen
• 1 tl korianderzaadjes, gekneusd
• 1 el plantaardige boter
• 1 el suiker
• Limoenzeste

Voor de miso-karamel
• 50gr plantaardige boter
• 100gr bruine suiker
• 4 el amandelmelk
• 1 el witte miso

Methode:

1) Maak eerst de karamel. Verhit de boter en suiker in een steelpannetje tot deze begint te pruttelen en schuimen. Roer er de miso en amandelmelk door en roer goed. Laat nog even op een zacht vuurtje pruttelen en haal van het vuur en giet in een kommetje.
2) Maak nu de banaantjes. Snij de banaan in de lengte doormidden. Smelt de boter in een antikleefpan en voeg hier de korianderzaadjes aan toe. Laat deze even fruiten en poffen en voeg na enkele minuten de banaan toe. Strooi de suiker eroverheen. Draai de banaantjes om en bak aan de andere kant ook goudbruin. Werk af met wat limoenzeste.
3) Serveer de banaan met de misokaramel, de kokosyoghurt en de granola.

black-rice-1500x1125

Black Rice Acaï Bowl

Ik hou van een goede acaï bowl maar meestal vind ik die niet vullend genoeg. Toen ik gisteren een restje zwarte rijst over had van het avondeten, kreeg ik spontaan het idee om deze te bewaren voor het ontbijt en er een acaï bowl mee te maken. De donkere kleur van de rijst en de acaï passen sowieso goed bij elkaar en de rijkelijke, hartverwarmende kracht van een rijstpap wordt hier opgefrist met een intense besjessmaak.

Ingrediënten

• 150gr gekookte zwarte rijst
• 100ml kokosmelk
• 1 zakje diepvries Acaï (ik gebruikte the Holy Berry official)
• Snuifje zout
• Scheutje limoensap
• Vers fruit en yoghurt naar keuze

Methode:

1) Warm op een zacht vuurtje de kokosmelk op en roer hier de rijst door. Haal van het vuur en roer hier vervolgens het zakje ontvroren acaï door en breng op smaak met zout en limoensap (en eventueel een beetje agave als je het zoeter wenst)
2) Serveer in een grote kom en werk af met je favoriete yoghurt en tropisch fruit.

pancakes-1080x1350

Rode biet pancakes met chocoladesaus

Er gaat niets boven pastelroze gerechtjes ten huize Vegamuze en werkelijk iedereen (ongeacht leeftijd of geslacht) gaat blij van tafel na het eten van deze roze pancakes. Ik schreef dit recept voor de eindejaarsspecial van het EVA magazine in december, maar ook op een zonnige lente dag smaken deze roze pannenkoekjes zeker! We brengen de pancakes verder op smaak met exotische specerijen zoals kardemom en een scheutje rozenwater voor die typische Midden-Oosterse flair. Als dat nog niet genoeg was, serveren we de pancakes met een homemade chocolade fudge saus en rood fruit. O ja, deze roze pancakes worden ook bij jou een instant klassieker! ( De prachtige foto van deze pancakes werd genomen door Toos Plantbasedfood.)

Ingrediënten

• 120gr gekookte rode biet (ongeveer 1 bietje)
• 180gr bloem
• 280ml amandelmelk
• 4 el agavesiroop
• Snuifje zout
• 1 tl bakpoeder
• ¼ tl kardemompoeder
• ½ tl kaneelpoeder
• 1 tl gemalen gember
• 1 tl rozenwater (optioneel)
• 1 el citroensap

Voor de chocolade fudgesaus
• 125ml amandelmelk
• 5 medjool dadels, ontpit
• 30gr pure chocolade
Voor de afwerking (optioneel)
• Rozenblaadjes
• Rood fruit naar keuze

Methode:

1) Blend de rode biet samen met de amandelmelk tot je een mooie, gladde én roze mengeling krijgt.
2) Roer hier de bloem, agave, bakpoeder, citroensap en specerijen door (voeg hier ook het rozenwater toe als je dit wenst te gebruiken) en klop met een garde tot er geen klonters meer in het beslag zitten.
3) Verhit een eetlepel plantaardige boter in een pannenkoekenpan of antikleefpan en bak nu de pancakes; de grootte van de pancake mag je zelf bepalen( kleine pancakes zijn wel heel makkelijk om te flippen dus ideaal voor grumpy ochtendmensen zoals ik) Bak elke pancake ongeveer 2 minuten aan elke kant.
4) Voor de chocolade fudge saus: blend de melk en dadels samen in een blender. Giet in een steelpannetje en laat op een zacht vuurtje ongeveer 5 minuten inkoken. Roer er nu de chocolade door en laat smelten.
5) Serveer de pancakes met de saus en jouw favoriete fruit.