Recept / 21 Dec

Licht tijdens de feestdagen: courgettespaghetti met zongedroogde tomatentapenade

15409783_10210386915366021_1713963822_o-1500x1500

Tijdens de feestdagen eten we graag veel en graag zwaar. Rijkelijke sauzen, een assortiment aan hapjes, gevolgd door voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, dessert én koffie met versnaperingen… het is voor velen de standardformule. En daar is niets mis mee.

Om ervoor te zorgen dat je maag nog meekan, is het echter aan te raden om tussen al die feestjes en familiebijeenkomsten door, toch een klein beetje gezonder te eten om je lichaam wat rust te gunnen.

Deze courgettespaghetti is het ideale gerecht daarvoor. Fris, licht en lekker en stiekem heb je nog steeds het gevoel dat je pasta aan het eten bent. O ja, dat kan!

De tomatentapenade maak ik hier op basis van zongedroogde tomaten. Gebruik een potje tomaten als je weinig tijd hebt of maak ze lekker zelf, want het is tenslotte de feestperiode.

De tapenade is bovendien ook heerlijk op een toastje, dus ook ideaal als hapje op oud en nieuw! Zo sla je meteen 2 vliegen in 1 klap!

Ingrediënten (voor 1-2 personen)

  • 1 grote courgette
  • 150gr zongedroogde tomaten
  • 1 teentje look, fijngesnipperd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • Sap van ½ citroen
  • Handvol sultana’s (gele rozijnen)
  • Handvol basilicum
  • Snuifje chilipoeder
  • Olijfolie

Voor de zelfgemaakte “zon”gedroogde tomaten

  • 500gr kerstomaten, gehalveerd (of gewone tomaten in partjes)
  • Zeezout
  • Olijfolie
  • Oregano

Methode:

  1. Maak je de tomaatjes zelf? Zo ga je aan de slag: verwarm de oven voor op 100°C en leg de tomaatjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besprenkel met zout, oregano en een likje olijfolie en zet in de oven voor 3u (of langer als je ze gedroogder wenst). Doe de tomaatjes in een kom en begiet rijkelijk met olijfolie. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
  2. Draai spaghettislierten van jouw courgette met behulp van een spiralizer. Heb je die niet? Geen erg! Gebruik dan een dunschiller om dunne slierten van de courgette te schillen.
  3. Blancheer de courgetteslierten kort voor niet langer dan 30 seconden in gezouten water. Giet meteen af. Dit maakt de courgetteslierten soepel zonder ze volledig broos en papperig te maken.
  4. Maak de tapenade. Fruit de ui, look en sultana’s aan in een beetje olijfolie. Kruid met zout en chilipoeder. Haal van het vuur en doe de uimengeling in een blender samen met de gedroogde tomaatjes, citroensap en basilicum. Mix tot je een mooie saus krijgt. Voeg indien nodig nog wat extra olijfolie toe.
  5. Serveer de courgettepasta met de tapenade en nog wat extra zongedroogde tomaatjes en blaadjes basilicum.