Recept / 24 Nov

Insta-Ugly Food: Ode aan Lelijk Lekkers

Smoothie bowls, fancy avocado toast, rijkelijk gedecoreerde taarten en salades die haast te mooi lijken om op te eten… Het is maar een kleine opsomming van al het moois en lekkers dat je op Instagram (maar ook Facebook en Pinterest) spot. Maar komen al die mooie foto's de feitelijke smaak ten goede?

Het oog wilt ook wat, luidt het spreekwoord en deze leuze nemen we tegenwoordig maar al te graag voor waar aan. Want waar het vroeger nog oké was om aan tafel te gaan en meteen je bord vol te scheppen, moet je nu steevast wachten tot die ene foodie er een of meerdere foto’s heeft van kunnen nemen. Waar je vroeger nog gewoon je bord kon volscheppen zonder stil te staan bij het uitzicht ervan, moet je nu minutieus gaan uitdenken waar je welk blaadje basilicum nu precies gaat leggen. Allemaal voor de ene perfecte foto…

Ik geef toe: ik maak me er ook schuldig aan. Als gepassioneerd foodie en professional vegan entrepreneur kan ik niet om Instagram -en de bijkomende druk om fantastische foto’s te posten- heen. En hoewel ik vanuit een professioneel standpunt zeker het nut en potentieel inzie van een goed belichte foto met een mooi gedecoreerde taart of bord eten; moet ik eerlijk bekennen dat ik soms een heel klein beetje Insta-moe word. Insta-nautious zelfs. Honderden buddha bowls, duizenden fancy taarten en god-weet-hoeveel verdomde avocado’s op toast. Ik word er soms echt een beetje misselijk van.

Begrijp me niet verkeerd: mijn misselijkheid heeft niets te maken met het feit dat menig foodie perse een foto van zijn/haar eten op Instagram moet gooien.( Integendeel, als food-obsessive ben ik maar al te benieuwd naar wat iedereen op zijn bord legt. ) Maar waar ik dan wel lichtjes ziek van word, is het feit dat dit perse de allerbeste, allermooiste, allerlekkerste foto moet zijn.

Groentjes worden op onnatuurlijke wijze op een bord gerangschikt, fruit wordt artistiek gesneden en die avocado- oh die avocado! – wordt van zijn pure schoonheid beroofd door het te schikken in een roosje, te gaan versieren met bloempjes of te gaan snijden in art-nouveau motief. #eyeroll
Elke foto is helder. Elke foto is mooi.
Maar elke foto is daardoor ook meteen steriel en doods. Door de perfectie na te streven wordt al het leven uit de foto geperst. Terwijl die zogenaamde imperfecties van fruit, groenten of eender welk ingrediënt net essentieel zijn voor een smakelijk gerecht.

Onze smaakpapillen zouden moeten primeren. En ja, we eten inderdaad allemaal met onze ogen, maar dat wil daarom niet zeggen dat het uiterlijk voorrang heeft op de inhoud. Bij het aanschouwen van al die mooie bowls en dito taarten denk ik steeds: Allemaal goed en wel, maar hoe smaakt het eigenlijk? Is het allemaal wel goed gekruid?

Ook ik eet bowls, ook ik bak taarten, ook ik leg af en toe avocado op mijn toast. Maar mijn bowls zijn eerder kunstzinnig rustiek (eufemisme uiteraard), niet "magazine-worthy". Mijn taarten zijn minimalistisch gedecoreerd met een –uhum- nonchalante flair , maar ze zijn vooral heel erg lekker. Mijn avocado is geprakt, geplet en gepureerd. Maar bovenal goed gekruid met peper, zout, limoen en chili.

Want wat maakt het uit dat je een fantastisch mooie foto hebt –met super veel likes op Instagram- als het wow-effect uit blijft op je bord? We zouden allemaal misschien een beetje meer moeten likken, in plaats van liken. (Heb je hem? :p ) Ga voor een keertje voor #wazigefoto #insta-ugly #allesopeenhoopgegooid en trek voluit de kaart van de smaak. Achteraf je bord leeglikken geeft zoveel meer vreugde en voldoening dan die paar honderd likes op Instagram.

Om helemaal in thema te blijven, geef ik jullie graag een van mijn favoriete insta-ugly gerechtjes mee. Een supereenvoudige wok boordevol smaak! Gooi alles in een wok en smak het daarna op je bord. Don't think, just eat.

ugly-1500x1315

Rode biet-Broccoli Wok met Mandarijn

Ingrediënten

 • 1 broccoli, in kleine roosjes en de stam in blokjes gesneden
 • 1 rode biet, geschild en in julliene reepjes
 • 1cm verse gember, geraspt
 • 2 tenen look, geraspt
 • 1/4 tl Chinees 5 Kruidenpoeder
 • flinke snuif chilipoeder
 • 2 el sojasaus
 • zeste en sap van 1 mandarijn
 • 1 el sesamolie

Methode:

 1. Verhit wat plantaardige olie in een wok. Voeg de broccoli, rode biet, look, gember en kruiden toe. Wok op hoog vuur voor 2 minuten.
 2. Voeg de sojasaus, sesamolie en mandarijn toe. Wok nog eens 5 minuten. De groentjes mogen echt nog wel wat bite hebben.
 3. Serveer in een kom, alles op elkaar gegooid.