Recept / 21 Dec

Het ultieme vegan Kerstmenu

Je zit er waarschijnlijk al een tijdje op te wachten: Het ultieme vegan Kerstmenu. Wel… the waiting is finally over! Hier is het dan, het Vegamuze Kerstmenu, gesmaakt door vegans én vleeseters!

Hapjes:

Mocht het van mij afhangen dan bestond de hele maaltijd enkel uit hapjes. Ze zijn leuk om te maken, kleurrijk, fun en je kan tientallen verschillende gerechtjes proeven zonder te moeten kiezen. What’s not to like?
Vaak kiezen mensen echter voor een traditionele Kerst met hapjes, gevolgd door een voorgerechtje, hoofdgerecht en dessert.
Daarom geef ik je een gouden tip mee: Maak de hapjes niet te zwaar. Vermijd al te veel brood en toastjes en kies voor originele maar niet al te heavy fingerfood.
Mijn voorstel? Dit trio van kleurrijke hapjes!

hapjes-861x698

Boerenkool en Basilicum Shotglass

Op de foto is dit wonderlijk drankje geserveerd in een kommetje, maar het beste serveer je dit in een doorzichtig glaasje. Dit sapje is niet alleen heel erg kleurrijk, dit fris smaakbommetje is ook ideaal om je maag open te zetten (yeah, I said it) en je voor te bereiden op de overdosis eten die je te verteren zult krijgen.
De hoeveelheid hieronder is voldoende voor 10 glaasjes en more. Niets is weggesmeten natuurlijk, want de overschot drink je de volgende ochtend als breakfast pick-me-up. Ideaal!

Ingrediënten:
• 1 komkommer
• 3 kiwis
• Handvol basilicum
• Handvol boerenkool
• 1 appel

Methode:

  1. Doe alle ingrediënten in een blender en mix goed. Serveer koel met een extra blaadje basilicum.

Zongedroogde tomatentruffels

Deze truffeltjes zijn ondertussen al een klassieker ten huize Vegamuze. Iedereen vraagt ernaar, ook de ietwat conservatieve eters in mijn familie. Dit móet je dus gewoon eens proberen!

Ingrediënten (voor 20-24 stuks)
• 1 portie (100gr) zongedroogde tomaten op olie
• 3 medjool dadels
• 1 el tahini
• 80gr walnoten
• 80gr cashewnoten
• Bosje verse basilicum
• Snuifje chilipoeder
• Sesamzaadjes (mix met zwart: optioneel)
• Gepofte quinoa (optioneel)

Methode:
2. Doe de cashew en walnoten in een mixer en mix tot je een grove mengeling krijgt. Mix ze zeker niet te lang, het mag geen meel worden. Doe de gehakte noten in een kom.

  1. Doe vervolgens de tomaten, dadels, tahini en basilicum in de mixer en mix tot je een gladde puree krijgt. Roer de puree door de gehakte noten.
  2. Doe sesamzaadjes en gepofte quinoa (als je die gebruikt) tesamen in een kommetje. Rol balletjes van de zongedroogde tomatenmengeling en rol de balletjes door de sesam-mix.
  3. Laat de balletjes een kwartiertje opstijven in de koelkast alvorens te serveren.

Bloemkool Tabbouleh met rode biet hummus

Een leuke manier om hapjes minder zwaar te maken is door de typische koolhydraten te vervangen door groenten. Traditioneel kom je dan uit bij het vervangen van de broodstengel of chips door wortelstaafjes of vervang je het toastje door een schijfje komkommer of een kuipje witloof, maar het kan best wel nog wat origineler. In dit hapje vervang ik de couscouskorrels (traditioneel van tarwe) door fijngemalen rauwe bloemkool. Door de bloemkool rauw te verwerken, vermijd je de typische kool smaak waar sommige mensen op afknappen en hou je het lekkere neutraal. Die neutrale smaak van de gemalen bloemkool geeft je de mogelijkheid om als een waar schilder te experimenteren met smaken en kleuren en een culinair smakenpallet samen te stellen. Voeg heel wat kruiden toe en serveer de tabbouleh op een bedje van rode biet hummus voor wat kleurcontrast.

Ingrediënten
• ½ bloemkool, in roosjes
• ½ granaatappel
• Bosje dille
• Bosje peterselie
• Bosje munt
• Bosje koriander
• Amandelschilfers, geroosterd
• Olijfolie
• Sap van ½ citroen
• Snuifje komijn

Voor de rode bieten hummus
• 1 blik (400gr) kikkererwten
• 2 rode bieten, gekookt
• 1 teentje look
• 1 el tahini
• ½ tl komijnpoeder
• ½ tl sumak
• Citroensap & olijfolie

Methode:
1. Doe de bloemkoolroosjes in een blender en mix tot je een couscousstructuur krijgt. Het geeft niet als sommige korreltjes nog ietsje grover zijn, zolang je maar geen bloemkoolpuree krijgt.

  1. Doe de gemalen bloemkool in een grote kom en doe er de fijngehakte groene kruiden, granaatappelpitjes en de amandelschilfers bij.
  2. Kruid met peper, zout en komijnpoeder en werk af met citroensap en olijfolie.
  3. Maak de hummus. Mix de gekookte biet met de kikkererwten, look, tahini en kruiden tot je een gladde puree krijgt. Werk af met peper, zout, olijfolie en wat citroensap.
  4. Serveer de tabbouleh in kleine glaasjes op een laagje hummus.

Hoofdgerecht

pie-1500x1119

Perzische taart met Freekeh en pompoen

Om die gigantische kalkoen te kunnen overtreffen, heb je bij de hoofdmaaltijd een even prachtige showstopper nodig. Deze taart is niet alleen visueel een plaatje, maar is voornamelijk voor de smaakpapillen een waar feest. Door de traditionele pompoen een Midden-Oosterse make-over te geven met heerlijke specerijen zoals kurkuma, komijn, koriander en kaneel en te werken met freekeh granen en pistache, krijg je een hartige taart die het beste van de traditionele en exotische keuken met elkaar combineert. Werk af met wat granaatappelpitjes en vegan fetakaas en munt voor een extra wow effect.

Ingrediënten:
• 400gr pompoen
• ½ courgette, in plakjes
• 100gr freekeh, nog niet gekookt
• 2 el lijnzaad
• 100gr pistachenoten
• 1 grote rode ui, fijngesnipperd
• 2 teentjes look, fijngehakt
• 1 blik linzen (400Gr)
• 2cm verse gember
• Handvol gedroogde kersen of barberries (als je die kunt vinden)
• 1 tsp kaneel
• 2 tsp kurkuma
• 1 tsp koriander
• 2 tsp komijn
• ½ tsp chilipoeder
• 1 el za’atar
• Extra granaatappel en vegan feta ter decoratie.

Methode:
• Kook de freekeh gaar in gezouten water. Giet af en laat lichtjes afkoelen.
• Rooster de pompoenblokjes in wat olijfolie, peper en zout in de oven op 200°C tot ze gaar zijn.
• Doe ¾ van de pompoenblokjes in een mixer samen met de linzen en mix tot een puree.
• Fruit de ui, look en gember in een klein pannetje in wat olijfolie en voeg er de specerijen aan toe. Roer de ui mengeling onder de pompoen-linzen pasta en voeg er ook de gekookte freekeh aan toe.
• Roer er de gehakte pistache en gedroogde kersen door.
• Mix het gemalen lijnzaad met 6 el water en giet het onder de taartmengeling.
• Giet de vulling in een taartblik en decoreer de taart met de overschot pompoenstukjes en courgette schijfjes. Kruid met peper, zout en za’atar. Bak in de oven voor 45 minuten en laat 5 minuten afkoelen alvorens te serveren.
• Serveer de taart met verbrokkelde feta en granaatappel en werk af met munt.

Tip! Deze taart past heel goed bij een frisse coleslaw, een salade met verse vijgen en warme gekruide veenbessensaus.

Dessert

cake-598x482

Glühwein Chocolade taart met gepocheerde peren en mandarijn

Een decadente kerstmaaltijd eindig je uiteraard met een nog decadenter en majestueuzer kerstdessert. Deze glühwein chocoladecake ticks all the boxes. Iedereen houdt van chocoladecake en deze is ongelofelijk smeuïg en rijk aan een intense chocoladesmaak. Maar het stopt niet bij de chocolade. Deze cake brengen we verder nog op smaak met rode wijn, verschillende winterse specerijen (denk: kaneel, nootmuskaat, steranijs!) en wat mandarijn zeste en rode bietensap. Het resultaat is een smeuïge, aromatische cake met een diepe, rijke smaak. De cake is helemaal op zich zelf al bijzonder lekker, maar voor Kerst tillen we de cake naar nog een hoger niveau met een ganache van glühwein en chocolade en we werken de cake af met gepocheerde peertjes in rode wijn, specerijen en rode bietensap. Heerlijk. Decadent. Feestelijk. Zo hoort het einde van elke maaltijd te zijn!

Ingrediënten
• 225gr bloem
• 1 ½ tl bicarbonaat
• 55gr cacaopoeder
• Snuifje zout
• 200ml rode wijn
• 200ml rode bietensap
• 50gr sojabakboter
• ½ tl kaneel
• ½ tl nootmuskaat
• ¼ tl steranijs
• Zeste van 1 mandarijn

Voor de peertjes:
• 2 kleine peertjes, geschild
• 100ml rode wijn
• 100ml rode bietensap
• 2 el suiker
• 1 kaneelstok
• 1 steranijs
• 2 kruidnagel
Voor de ganache
• 100gr pure vegan chocolade
• 60ml rode wijn pocheervocht
Voor de afwerking
• Mandarijnpartjes
• Noten
• Rozijnen
• Kaneelstokjes
• Bramen

Methode:
1. Verwarm de oven op 180°C. Doe de suiker samen met de rode wijn, bietensap en boter in een pannetje en warm op een zacht vuurtje op tot de suiker is opgenomen en de boter is gesmolten. Breng de mengeling niet aan de kook, want anders zou er te veel vocht gaan verdampen.

  1. Doe de bloem, bicarbonaat, zout en cacao in een kom en meng goed. Giet er langzaam de rode wijn mengeling onder en roer tot je een glad en glanzend beslag hebt.
  2. Giet het beslag in de met bakpapier bekleedde bakvorm en bak in de oven voor 20 à 25 minuten. Laat afkoelen.
  3. Pocheer de peertjes. Doe de wijn, rode bietensap, suiker en specerijen in een sauspan en pocheer de peren ongeveer 20 minuten. Draai regelmatig om zodat de peren aan beide kanten mooi robijnrood zijn en zacht.
  4. Haal de peren uit het vocht en zeef het wijn mengsel.
  5. Warm het wijnmengsel/pocheervocht op met de pure chocolade tot je een mooie ganache krijgt. Giet het over de chocolade cake en laat 15 minuten opstijven in de koelkast.
  6. Snij ondertussen de peertjes in waaiertjes en leg alle andere soorten fruit en nootjes klaar waarmee je de cake wilt decoreren.
  7. Decoreer de cake met de peerwaaiertjes, mandarijnpartjes, bramen, noten , rozijnen, etc.

hoofdafbeelding: (c) Wannes Nimmegeers