Recept / 19 Dec

Feestelijk Fingerfood: Inside-out sushi met biet en komkommer

Op kerstavond pakken we al graag eens uit met enkele showstopping hapjes die familie en vrienden met verstomming slagen. “Wow, heb jij dat echt zelf gemaakt?” “Ziet er fantastisch uit!”

En dan loop jij de hele avond te glunderen van geluk dat jouw feestelijk hapje zou geapprecieerd wordt.

Ik vind het alleszins een heel herkenbaar scenario. Guilty as charged.

Deze rode bieten sushi met komkommer is zo’n hapje met showbizz allures. Noem het gerust de Tina Turner onder de party hapjes: adembenemend, krachtig en met een in-your-face uitgesproken karakter. En hoewel deze sushi er ontzettend fancy uitziet, kan je deze in een mum van tijd op tafel toveren!

Say whut? Zelf sushi maken? Yes, you can! Vaak schrikt het velen nog wat af om zelf sushi te gaan maken en –toegegeven- als je de Japanse chefs gadeslaat in je lokale sushi restaurant ziet het er terecht een ware kunst uit. Maar ook zonder jaren ervaring en Japanse toewijding kan je sushi rollen… en –psssst- het is echt wel makkelijker dan je denkt!

De inside-out sushi rol is perfect om mee te starten als beginner. Niet alleen is de inside out sushi makkelijk te rollen, maar bovendien is de rol achteraf makkelijker te snijden, omdat het norivel (aka het zeewier) aan de binnenkant zit.

Deze mooie sushi krijgt zijn fuchsia kleur door bietensap. Door deze subtiele zoete smaak, hoef je achteraf geen suiker meer toe te voegen aan de traditionele sushirijst marinade van suiker, zout en rijstazijn. Extra gezond dus! De roze rijst contrasteren we met frisse komkommer, maar andere groene groenten zoals avocado of zelfs groene gestoomde asperges of broccolistengels zouden hierin heel goed passen.

Tip! Serveer de kleurrijke sushi met een bordje sojasaus voor eenvoud of ga helemaal all out met nog wat extra toefjes wasabi mayonaise. 

sushi1-960x875

Ingrediënten (26-30 stuk)

  • 250gr sushi rijst
  • 300ml rode bietensap
  • 3 el rijstazijn
  • 1 komkommer, in staafjes gesneden
  • Verse koriander (optioneel)
  • Norivellen
  • Sesamzaadjes, mengeling wit en zwart

Methode:

  1. Was de sushirijst grondig onder koud water. Laat vervolgens de rijst een half uurtje weken in koud water. Giet af.
  2. Breng de rijst aan de kook met een snuifje zout en het bietensap. Laat het 1 à 2 minuten op hoog vuur koken en laat het vervolgens 10 minuten op een heel zacht vuurtje verder pruttelen tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. Doe de rijst in een kom en laat nog eens 10 minuten staan.
  3. Roer er het rijstazijn door en meng goed.
  4. Schep een portie van de sushirijst op een vel bakpapier en spreid het uit tot een rechthoek en een dikte van ongeveer 0,5 à 1 cm.
  5. Leg op de rechthoek een vel nori dat je op voorhand een beetje vochtig hebt gemaakt.
  6. Leg nu enkele komkommerstaafjes op de nori en werk af met enkele koriander blaadjes.
  7. Rol vervolgens met behulp van het bakpapier de rijst op tot een mooie sushi rol en druk goed aan. Strooi sesamzaadjes over de rijst, zodat de buitenkant van de rijst een mooie zwart-wit coating krijgt.
  8. Laat de sushi een half uurtje opstijven in de koelkast. Snij met een scherp mes rolletjes van de sushi en serveer op een groot bord of een leien steen voor extra impact.