Recept / 03 Jan

Driekoningentaart, Lekker Anders!

Drie Koningen, Drie Koningen,
Geef mij een nieuwe hoed.
Mijn ouwe is versleten,
mijn moeder mag 't niet weten
mijn vader heeft het geld
al op de rooster neergeteld.

Aaah, driekoningen.
Om eerlijk te zijn; ik was zelf nooit zo'n grote fan van deze dag. Niet omdat ik iets heb tegen Capsar, Balthasar en Melchior, maar wel omdat ik nooit echt heb gehouden van die ouderwetse driekoningentaart. Begrijp me niet verkeerd, elke gelegenheid om cake te eten moet met beide handen gegrepen worden, maar kan het alsjeblieft ietsje minder saai en droog zijn?

Needless to say, de driekoningentaart is niet mijn favoriet en al evenmin ben ik fan van die ene boon die erin verstopt zit. Ja, ik zou graag voor een dagje koning zijn en die nep gouden kroon op mijn hoofd zetten, maar toetreden tot het koningshuis doe ik liever zonder eerst te stikken in een gigantische boon, no offence. (Ik stak vroeger ooit een knikker in mijn neus en heb sindsdien een panische angst voor oneetbare ronde voorwerpen in mijn eten; dit even ter verduidelijking).

Voor iedereen die met evenveel stikangst zit en voor iedereen die houdt van lekkere taart heb ik een meer dan waardig alternatief bedacht. Deze driekoningencake is alles wat je hartje begeert én je gaat je er niet in verslikken... handig!

De basis voor de cake is wortel. Deze zoete groente geeft de cake een natuurlijk zoete en oranje gloed en zorgt ervoor dat je minder extra suiker moet gaan toevoegen. Daarnaast zit deze cake bomvol lekkere, Oosterse specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel. Balthasar en co zouden trots zijn!

Maar hoe zit het dan met de boon? En hoe bepaal je nu wie er de koning mag zijn?
Wel, daar heb ik een hele leuke oplossing voor gevonden!
Ten eerste, de boon: In plaats van een oneetbare boon, plant ik graag een hele macadamia of paranoot in de cake. Deze is groot en zeker goed te spotten én is eetbaar. Phew, stikgevaar geweken!
Ten tweede, de vorm: Ik bak deze cake graag in een tulbandvorm. Niet alleen ziet de cake er zo meteen al heel erg koningklijk uit, maar heb je bovendien in het midden een gat waar je geniepig leuke extraatjes kwijt kan! Zo decoreer ik de cake met een klein kroontje in het midden en werk ik af met glittersnoep en chocolade. De persoon die de noot heeft en dus voor een dagje koning mag zijn, krijgt dan niet alleen de kroon maar ook de snoepjes middenin!

Met andere woorden: tover dit weekend eens deze eigen-wijze (heb je hem?) cake op tafel en je bent gegarandeerd zelf ook stiekem een beetje adellijk. Een keukenprinses, weet je wel.

vegamuze_frenchbeans_42-1500x1000

Ingrediënten:

• 300gr wortels, fijngeraspt
  • 250gr bloem
  • 50gr volkorenmeel
  • 150gr kristalsuiker
  • 1 tl bicarbonaat
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 100ml plantaardige olie
  • 2 el gebroken lijnzaad, gemengd in 4 el water
  • 150ml plantaardige melk
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • snuifje kardemom
  • 1 grote noot (type paranoot of macademia)
  • frosting naar keuze

Methode:

1. Verwarm de oven op 170°C en vet de tulbandvorm in met plantaardige boter.
  2. Doe de wortels in een kom en voeg de andere droge ingrediënten toe.
  3. Roer er vervolgens de melk, olie en het lijnzaadpapje onder en roer goed tot je een sticky beslag krijgt. (Voeg indien nodig nog een klein beetje extra water of melk toe mocht het beslag te droog zijn).
  4. Doe het beslag in de vorm en druk lukraak de noot in de cake.
  5. Bak in de oven voor 25 à 35 minuten en laat volledig afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen. Werk af met jouw favoriete frosting.
vegamuze_frenchbeans_43-1500x2250