Artikel / 03 Jul

De 10 geboden voor een Veggie BBQ

bbq-1500x1500

Afgelopen weekend organiseerde de EVA vzw de Nationale Veggie BBQ. In verschillende steden in Vlaanderen vonden barbecues plaats en deze waren allemaal 100% plantaardig! Ja ja, volledig vegan en al! Wie had ooit gedacht dat dat mogelijk was, right??? Wel… ik. Want bij EVA Gent stond Vegamuze paraat met heerlijke vegan bbq catering!

bbq-team-1000x668

Hoewel het Belgische zomerweer niet meteen meezat, was het toch een fantastische namiddag met lachende gezichten en heerlijk eten. Daarom geef ik voor jullie graag enkele tips mee, zodat ook jij een heerlijke vegan bbq bij jou thuis kan organiseren en jouw meat-loving vrienden kunt omverblazen met geweldige gerechten!

bbq2-1000x668

1. Gij zult weten hoe het bbq toestel werkt.

Als je gasten gaat ontvangen is het belangrijk om te weten hoe jouw bbq toestel werkt. Wat voor houtskool gebruik je? Welke aanmaakblokjes? Hoe lang duurt het eer je gerechten op de grill kunt leggen?
Toegegeven, ik ben zelf ook geen bbq krak en was blij dat ik op de EVA bbq gebruik kon maken van enkele experts (waarvoor dank, lieve mensen!) om de bbq lekker gloeiend te krijgen! Wees dus voorbereid en toon aan al je genodigden dat ook vegans best wel een potje kunnen grillen!

2.Gij zult niet vloeken op het Belgische zomerweer.

Helaas hebben we hier in ons Belgenlandje geen mediterraan klimaat, waardoor echt barbecueweer soms moeilijk te vinden is en zich beperkt tot slechts enkele keren per jaar (If we are lucky). Jammer toch? Laat je niet tegen houden door miezerig weer en grijze wolken, liefste bbq fans! Ook bij grijs weer is het gezellig grillen, ook al moet je het eten desnoods binnen opeten. Smaken zal het zeker!
Extra tip: grijs weer is niet erg, maar als het regent op je houtskool is het veel minder makkelijk barbecueën. Zet je bbq bij regenweer dus onder een afdakje.

3. Gij zult u goed voorbereiden.

De sleutel tot een geweldige bbq is een goede voorbereiding. Begin dus niet last-minute aan je salades en gerechten voor op de barbecue, maar plan het ruim van tevoren in, zodat je alles op je gemakje kunt bereiden. De smaken zullen nog zo lekker zijn, want alles wat met liefde en genoeg tijd gemaakt is, smaakt zo veel beter dan ‘gehaast’ eten!

4. Gij zult voldoende lekkere “randanimatie” voorzien.

Zeker bij typische vlees barbecues wordt er maar bar weinig aandacht besteed aan de gerechten die je bij je gegrilde brochette serveert. Een bladje sla, wat schijven tomaat,… het is allemaal een beetje triest, niet? Genoeg daarmee dus! Op de EVA bbq voorzag ik maar liefst 6 zalige, luxe salades! Een voor een boordevol smaak en met verschillende wereldse invloeden. Barbecueën is tenslotte altijd een beetje reizen.

bbq-salad-1500x1500

5. Gij zult uw focussen op enkele fabuleuze bbq gerechten.

Overlaad je barbecue toestel niet met massa’s verschillende barbecue gerechten, maar focus je op 3 of 4 sensationele smaakbommetjes. Geloof me, je gasten gaan het veel meer appreciëren als je 3 originele vegan bbq gerechten serveert dan 10 gerechten die allemaal wat saai en smakeloos zijn. Less is more, weet je wel.

bbq-grill-1500x1500

6. Gij zult goed kruiden.

Net zoals vlees verschrikkelijk flauw smaakt zonder zout of peper, is ook een vegan bbq pas helemaal perfect als alles perfect is afgekruid. Dit geldt voor de salades, maar zeker ook voor de gerechten op de barbecue. Ik ga daarom steeds spieken bij de exotische keuken en gebruik heel wat magische kruiden om die ware smaakexplosie te garanderen. Less is more mocht dan al gelden voor de bovenstaande regel, maar is zeker niet van toepassing als het gaat over kruiding. Hoe meer hoe beter, zeg maar!

7. Gij zult zelf uw sausjes maken.

Veganaise en ketchup uit een bokaaltje? Niets mis mee als last-minute alternatief, maar wil je je gasten echt met verstomming doen slaan dan maak je best je eigen sausje klaar! Ik koos voor home-made tzatziki, een hemelse pinda-kokossaus en een chipotle aïoli. Likkebaarden!

8. Gij zult niet stressen.

Je mag je nog zo goed voorbereiden, soms zijn er nu eenmaal dingen die niet zo vlot lopen als je aanvankelijk had gehoopt. Je brochette valt misschien uit elkaar op de grill? Misschien begint het plots te regenen terwijl je je tafel buiten had gedekt? Die pizza op de barbecue duurt verdacht langer dan gepland? Trek het je allemaal niet aan, liefste lezer! Al die stress is nergens voor nodig; haal gewoon rustig adem en geniet.

9. Gij zult genieten.

Om er zeker van te zijn dat jullie bovenstaande regel zeker niet vergeten, vertel ik het je nog eens: vergeet niet te genieten! Met al de voorbereidingen, de hitte van de grill en de hooggespannen verwachtingen van de gasten zou je haast vergeten dat je de bbq organiseerde voor de fun! Relax, geniet en slurp maar van die heerlijke cocktail; je hebt het verdiend!

10. Gij zult enkele van deze gerechten uitproberen.

Nog op zoek naar enkele geweldige recepten voor op de bbq? Deze super eenvoudige bbq gerechten sloegen in als een bom! Heerlijk op de bbq, maar ook perfect te bereiden in een pan of oven. Deze gerechten brengen heel het jaar rond een en al happiness!

bbq1-1000x668

Libanese aubergine slices

Een dikke plak aubergine, rijkelijk gemarineerd in Libanese kruiden… het leven kan soms zo simpel zijn!
Ingrediënten

 • 2 aubergine
 • 4 tenen look
 • 1 el Libanese 7 kruiden
 • 1 el gedroogde munt
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Methode:

 • Snij de aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 0,5 cm. Kerf met een mesje een ruitjespatroon in het vruchtvlees aan beide zijden van de aubergine.
 • Meng alle kruiden samen met de look en flink wat olijfolie tot een papje en bestrijk beide kanten van de aubergine rijkelijk met de yummy marinade.
 • Grill de aubergine aan beide kanten op de barbecue tot de plakken goudbruin zijn en de aubergine zacht is.

Balinese tempeh-lychee saté
Deze magische spiesjes zijn het lekkerst als de marinade lang kan intrekken. Marineer de tempeh al ’s ochtends als je het ’s avonds gaat grillen, of laat de tempeh een nachtje marineren in de koelkast. De smaken zullen nog beter zijn dan ooit tevoren!

Ingrediënten

 • 250gr tempeh, in blokjes
 • 1 blik lychee
 • 1 el sambal ketchap (te vinden bij de Aziatische supermarkt; zowel heerlijk pittig als zoet)
 • 2 el sojasaus
 • 2 el ketchup
 • 1 el liquid smoke

Methode:

 • Doe de ingrediënten voor de marinade in een grote kom en draai er de tempehblokjes door. Zet in de koelkast en laat zeker 5u marineren. Hoe langer hoe beter.
 • Spies vervolgens de blokjes afgewisseld met een heerlijke lychee op een brochette stokje en gril op de barbecue tot de marinade begint te karamelliseren.