Recept / 31 Jul

Compost Curry

compost-curry-1500x1500

Wat doe jij met groenterestjes of groenten die net hun beste tijd hebben gehad? Je gooit ze toch niet weg, he? Deze hemelse curry toont hoe je eigenlijk nooit meer richting de compostbak hoeft te lopen!

Ben je geïntrigeerd? Ik ook!

Toen ik een tijdje geleden in mijn koelkast keek, had ik nog volgende zaken liggen:

  • Enkele bloemkoolroosjes
  • bloemkoolbladeren
  • 2 bananenschillen (overschot van mijn smoothie die ochtend)
  • verse chilipeper, gember en koriander
  • en een wat zielige, ingedeukte tomaat

Op zulke momenten gaat mijn brein in overdrive en kom ik -kuch kuch- tot de beste culinaire creaties!
In een mum van tijd toverde ik een one-pot-wonder op tafel: een aromatische Indische curry!

De gestoofde bananenschillen zorgen voor extra vezels en geven een subtiele fruitsmaak, zonder meteen heel erg "bananerig" te smaken (is dat überhaupt een woord?). De bloemkool roosjes en bladeren geven smaak, crunch en textuur en die ene zielige tomaat werd omgetoverd in een magische saus die alles tot één betoverend geheel zou brengen.

Dit recept kan je dus met heel wat groente- en fruitrestjes maken. De basis blijft de curry; voor de rest kan je er bij wijze van spreken inzwieren wat je zelf wenst (of wat je in je koelkast hebt liggen).

Compost Curry (1 hongerige persoon)

voor de basis:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 verse chili peper
  • 2cm verse gember
  • 1 el kurkuma poeder
  • 1 el garam massala
  • 1 tomaat (al dan niet ingedeukt)
  • 200ml kokosmelk
    Voor de restjes:
  • 250gr groentenresten (broccolistam, bloemkool, bonen, courgette, pompoen,etc)
  • 150gr fruitresten (zoals bananenschil, mango, ananas, appel, etc)
  • koriander (optioneel)
  • handvol nootjes (cashew of pinda)
  • limoen

Methode:

  1. blend voor de currypasta alle ingrediënten tot een puree met 60ml van de kokosmelk.
  2. Bak de groenten en fruitresten kort aan in olie en voeg er de currypasta aan toe. Roer goed tot je keuken heerlijk begint te ruiken.
  3. Voeg nu de rest van de kokosmelk toe en kruid met een flinke snuif zout en peper. Laat gedurende 20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
  4. Proef en breng indien nodig nog op smaak met wat extra spice. Werk af met nootjes, koriander en limoen voor een frisse toets.