Recept / 22 Feb

Chocoladebroodjes...met aubergine!

Deze heerlijke koffiekoekjes zijn gevuld met een wel heel erg speciale vulling... een chocoladevulling op basis van aubergine! En voor je het vraagt: nee, dat proef je niet. ;-)

broodjes-960x960

Een tijdje geleden stuitte ik op een authentiek Italiaans gerecht : een dessert met gefrituurde Aubergine, amandel, ricotta en chocolade; een soort zoete lasagne als het ware!
Zij die me al langer volgen , weten ondertussen al dat ik graag groenten in mijn zoete gebakjes gooi. Champignons, venkel, pastinaak, witloof, het is al allemaal eens in mijn beslag gegaan.
Een aubergine nog niet. En dat vond ik écht niet kunnen. Ik moest en zou eens een aubergine dessert maken! En zo geschiedde...
Deze zoete broodjes zijn een pak toegankelijker dan een de zoete aubergine lasagne (want iedereen lust toch brood? ) en dus zeker eens het experimenteren waard!

Het zachte brooddeeg is een typisch briochedeeg en dus helemaal niet zo speciaal. Het geheim zit hem echter in de chocoladevulling. Want die maak ik als volgt:

  • 1 aubergine
  • 60gr pure chocolade
  • 50gr amandelmeel
  • 2 el agavesiroop
  • snuifje zout
  1. Verwarm je oven op 220°C en prik de aubergine rondom met een vork. Leg in de oven voor 45 minuten tot hij helemaal zacht is geworden. Laat afkoelen.
  2. Snij de aubergine open en schep het zachte vlees uit de schil. Pureer het vlees met de andere ingrediënten en roer tot de pure chocolade helemaal gesmolten is. Proef. Zie je wel? Smaakt helemaal niet naar aubergine! Enkel naar heerlijke chocolade! Smeer de vulling op je toast of boterham of gebruik hem in de broodjes. (Zie recept hieronder)

Voor de broodjes (6 stuk)

  • 1/2 zakje instant gist (4gram)
  • 225gr bloem
  • 120ml plantaardige melk
  • 60gr plantaardige boter
  • 1 el suiker
  • flinke snuif zout
  1. Warm de boter en melk samen in een pannetje op tot de boter gesmolten is. Haal van het vuur en laat afkoelen. De melk moet lauw warm zijn. Te warm en de gist werkt niet. Om dit te testen, dop ik altijd mijn pinkje in de melk. Als het aanvoelt als een warm bad (gebruik je verbeelding ;-) ) dan is het goed, voelt het veel heter aan dan wacht je best nog even.
  2. Een de melk de correcte temperatuur heeft, roer je de gist erdoor en laat je de mengeling 10 minuten staan tot de gist begint te pruttelen/schuimen.
  3. Doe de bloem, zout en suiker in een kom en roer goed. Roer nu 100ml van de melk door de bloem en roer goed. Doe er vervolgens de rest van de bloem bij en kneed goed. Het deeg is redelijk sticky, maar mocht het echt onhandelbaar zijn, kan je nog een beetje bloem toevoegen. Kneed gedurende 10 minuten en laat vervolgens afgedekt een uur rijzen.
  4. Haal het deeg uit de pot en druk het plots in een rechthoekige vorm (hoeft niet zo strak te zijn hoor)
  5. Strijk nu de chocoladevulling over het deeg. Je hoeft niet tot aan de randen te komen, want eens je aan het rollen gaat, glijdt de vulling er anders toch uit. Rol het deeg op tot een spiraal. Snij de rol vervolgens in 6 gelijke stukken.
  6. Leg de broodjes in een ingevette bakvorm met de spiraalvorm naar boven. Laat nog eens 15 minuten rusten/rijzen. Verwarm ondertussen je oven op 170°C.
  7. Bak de broodjes in de oven voor 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Deze heerlijke broodjes eet je best de dag zelf. Ze smaken het lekkerst als ze nog lichtjes warm zijn. (ik begin al te kwijlen nu ik er aan denk :) )

Smakelijk!