Recept / 22 Feb

Beter dan Take-away: easy noodles met sterallures

noodles-1000x690

We kennen het allemaal: soms ben je gewoon té moe om lang in de keuken te staan en is de drang naar comfortfood groot. Meestal zwichten we dan voor een tripje naar de meeneem Chinees of bestellen we pizza. Herkenbaar, niet?

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat die take-away of bestelmaaltijden vaak ongezond zijn, én vaak ook een stuk duurder dan een home-cooked meal…
Gelukkig heb ik voor jou de ultieme oplossing:
1) een heerlijke en eenvoudige comfortfood maaltijd de je zelf in een mum van tijd op tafel tovert
2) die veel minder kost dan een bakkie take-away
3) én boordevol gezonde voedingstoffen zit

Ja, het goede leven bestaat wel degelijk!
Dit Vietnamese noodle gerecht is heel erg eenvoudig en snel te bereiden en is een echte smaakbom.
De udon noodles worden gewenteld in een hemelse saus van soja-gesmoorde aubergine en tempeh en verder afgewerkt met een easy-peasy komkommer relish.
Bovendien zijn deze noodles niet alleen warm een grote topper, maar smaken ze ook goed koud als lunch of handige take-away naar het werk, school of waar-je-ook-heen-moet.

Zo maakte ik bijvoorbeeld deze heerlijke noodles voor mij en een vriendin om mee te nemen als snelle maaltijd naar het Sportpaleis, waar we onlangs gingen springen en gillen bij de muziek van Bastille. Dit gerecht is echt het perfecte pre-party gerecht: het vult, het is gezond, maar je maag is zeker niet al te overlast zodat je nog stevig op en neer kunt springen bij het aanhoren van Pompei.
And the walls kept tumbling down…
Maar deze noodles blijven stevig overeind!

Ingrediënten (voor 2)

• 2 porties udon noodles
• 1 aubergine, in kleine blokjes
• 100gr tempeh, in kleine blokjes
• 2 teentjes look, fijngesnipperd
• 1 flinke eetlepel bruine suiker
• 4 el sojasaus
• 1 el tamarindepasta
• ¼ tl Chinees 5-kruidenpoeder
• Handvol Thaise basilicum
• 1/2 verse chilipeper, fijngesnipperd
• Sap van ½ limoen
Voor de relish
• ½ komkommer
• ½ chilipeper
• Thaise basilicum
• Sesamzaadjes
• ½ tl sesamolie
• Sap van ½ limoen
• 1 rode ui, fijngesneden

Methode:

1) Fruit de look, aubergine en tempeh aan in wat arachideolie tot alles goudbruin is.
2) Voeg de chilipeper, Chinese 5-kruiden, sojasaus, suiker en tamarinde toe. Roer goed.
3) Voeg een scheutje (60ml-100ml) water toe en laat alles op een zacht vuurtje smoren tot de aubergine zacht is.
4) Kook ondertussen de noodles gaar en roer ze onder de aubergine mengeling. Werk af met wat verse Thaise basilicum en limoensap.
5) Maak de relish door alle ingrediënten onder elkaar te mengen. Serveer de noodles met een schep relish on top, of ernaast ;)