Artikel / 25 Jun

Barbecue Zonder Vlees: Hoe je ECHT water kunt besparen

Vorige week was er heel wat heisa rond de nieuwe maatregelen van Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Ook ik kroop in mijn pen en zette eventjes de puntjes op de i. Want wil je echt iets doen aan waterverspilling, dan kijk je best eens wat je legt op je eigen barbecue.

Voor mensen die houden van wat satirisch en opiniërend leesvoer.

p1160046-1500x1002

Je kent hem vast wel: die ene buurman die elke dag ostentatief zijn groene gazon staat te sproeien. Met een glas wijn in het ene, en de tuinslang in de andere hand sproeit hij vol trots zijn perkjes vol leidingwater.
O ja, die buurman. We kennen er allemaal wel eentje (of meerdere).

Je slaat hem vaak gade over de weelderige haag die bloeit tussen beide gazonperken. Je zucht. Je blaast. Je rolt met je ogen. (Allemaal heel erg onopvallend natuurlijk, want je bent tenslotte een brave Vlaming.) Wat een waterverspilling, denk je. En dat met die hevige droogte, mompel je. Om uiteindelijk je ogen af te wenden van het water verkwistende tafereel bij de buren en je gezwind nog een worstje op je barbecue gooit.

Voor zij die zich herkennen in bovenstaand scenario kwam er gisteren gelukkig goed nieuws. Want Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege riep een algemeen sproeiverbod uit. Als een ware Wonder Woman trekt ze ten strijde tegen waterverspilling om zo Vlaanderen uit de droogte te redden. Die buurman die elke dag zijn gazon besproeit is dus zijn nieuwste avondhobby kwijt; anders riskeert hij een boete. Maar helaas ontbreekt er in deze nieuwe maatregel één groot item: dat worstje op jouw barbecue. Want je buurman mag dan wel stoppen met zijn gazon te besproeien, als jij nog steeds elke avond die barbecue vol legt met kippenbillen, gemarineerde ribbetjes en witte pens zijn al die maatregelen voor niks.

Minister Schauvliege mag haar pijlen dan wel richten op mensen die hun auto wassen of hun zwembad vullen, maar de grootste waterverbruiker bij uitstek is de landbouw en veeteelt. Voor een kilogram rundsvlees is niet minder dan 15.000 liter water verreist. Met een avondje barbecueën zit je dus al gauw aan dat getal, terwijl je buurman enkele weken moet sproeien voor hij aan jouw kilo vlees komt. (Als je weet dat je met een gemiddelde huis-en-tuin slang ongeveer 500 liter per uur kunt sproeien.)

Zou het dan niet andersom moeten zijn? Zou die buurman met zijn tuinslang dan niet vol ongeloof met zijn ogen moeten rollen op jou, de Vlaming met zijn worstje op de barbecue?

Met maatregelen zoals deze kom je er niet. Als Schauvliege echt iets wil doen tegen de droogte en onnodig waterverbruik dan kan ze niet anders dan ook eens richting de veeteelt kijken. De populariteit van campagnes zoals Dagen Zonder Vlees, Donderdag Veggiedag en het stijgende aantal vegetariërs , flexitariërs en veganisten in Vlaanderen tonen aan dat er duidelijk interesse is voor een eetpatroon zonder vlees. Liefste Joke, waarom stimuleer je dit –samen met je collega-ministers - niet wat vaker?

Ik snap dat je uit angst om politiek en publiek uitgejouwd en teruggefloten te worden terughoudend bent om de vleesindustrie te betrekken in het debat rond waterverspilling. Je pakt de mensen al hun genot af elke avond hun gazon te sproeien, je wilt niet ook nog eens hun barbecuegenot afpakken. Die vrees begrijp ik, Joke. Tenslotte, dat groen en bloeiend bloemenperk en grastapijt mag dan al symbool staan voor onze Westerse welvaart, het échte statussymbool blijft de Vlaming en zijn barbecue.

En op die alom geliefde grill smijten we nu eenmaal hoofdzakelijk vlees. Uit gewoonte. Uit gemak. Omdat we niet beter weten. Omdat het lekker is. Ik heb alle argumenten al menig keer gehoord. (Dat heb je als je als veganist aanschuift op een familiebarbecue.) Maar liefste buurman met zijn worstje op de barbecue: een gemarineerde courgette brochette en wat zoete aardappel kebab zijn ook heel lekker, geloof me.

Aan die heilige barbecue hoeft Schauvliege dus eigenlijk helemaal niet te komen… wat erop ligt, daar kan ze wat aan veranderen. Een plantaardig eetpatroon mag dan wel geen effect hebben op deze acute droogte, een barbecue zonder vlees kan op lange termijn wél soelaas brengen. Wat je nu eet bepaalt namelijk de zomer van de toekomst. En hopelijk wordt dat er eentje waar er wel nog water uit de kraan komt.