Recept / 12 Oct

Aziatische pompoensoep met tempeh 'chorizo'

Het is bijna Halloween dus dat betekend dat je de komende weken overal pompoenen zult zien verschijnen. Niet alleen bij mensen aan de voordeur, maar ook in talrijke, hemelse gerechten. Deze pompoensoep geeft een pittige en originele twist aan de klassieke pompoensoep we all know and love.

Deze Aziatisch-geïnspireerde pompoensoep werd op smaak gebracht met verse gember én verse kurkuma en is dus ideaal om je immuunsysteem een ware boost te geven! Verder komt er ook nog wat zachte kokosroom aan te pas en werken we af met spicy homemade chorizo blokjes, gemaakt van gerookte tempeh.

Of je deze soep nu nuttigt als lunch, tussendoortje of als showstopper op jouw Halloween feestje... genieten zal je zeker!

pompoensoep-2-1500x1082

Ingrediënten (4 personen)

voor de soep:

  • 500gr pompoen, in blokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote witte ui, grof gesneden
  • 1 jonagold appel, geschild en grof gesneden
  • 2cm verse gember, geraspt
  • 2cm verse kurkuma, geraspt
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • vleugje chilipoeder (naar smaak)
  • groentenbouillon

voor de afwerking:

  • scheutje kokosroom
  • verse koriander
  • chorizo tempeh (zie hieronder)

voor de chorizo tempeh:

  • 200gr gerookte tempeh, in blokjes
  • 1 el sojasaus
  • 1 el ketchup
  • 1 el agavesiroop
  • 1 grote teen look, fijngeraspt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2tl gerookt paprikapoeder
  • 1/4 tl chipotle poeder (gerookte chilipeper)

Methode:

  1. Verhit een scheutje plantaardige olie in een grote pot. Voeg de pompoen, ui, appel, gember, kurkuma en kruiden toe en laat enkele minuten aanstoven. Voeg nu groentenbouillon toe tot de groenten net onder staan. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje 30-45 minuten pruttelen tot de pompoen zacht is.
  2. Pureer de soep met een staafmixer en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Is de soep ietsje te pittig naar jouw smaak? Voeg dan op dit stadium al wat kokosroom toe; dit helpt de pittigheid te verzachten.
  3. Terwijl de soep aan het stoven is, maak de chorizo. Meng de ingrediënten voor de marinade in een kommetje tot je een glad papje krijgt. Roer er de tempehblokjes door en zorg dat alle blokjes een mooi dun laagje hebben.
  4. Verwarm de oven op 200°C en bak de gemarineerde tempehblokjes voor 10 minuten tot ze krokant zijn.
  5. Serveer de soep met een scheutje kokosroom en de spicy chorizo tempeh.