Recept / 22 Aug

2x Koken met Banaan: Ketchup & Curry

banaan-300x169

(c) Fernand Van Damme

Less Waste, More Taste. Het is een formule waarmee ik je te pas en te onpas mee om de oren sla – #sorrynotsorry – gewoonweg omdat het een enorm creatieve en duurzame manier van koken is. Of het nu gaat om groenten of fruit, Vegamuze gooit niet graag dingen weg die eetbaar zijn. Bloemkoolbladeren, radijslof, watermeloenschil, … je kan er allemaal heel erg lekkere en originele gerechtjes mee maken en toch gooien we net deze zaken in de vuilbak.

Net zoals bananenschillen. We eten met z’n allen massa’s bananen (logisch ook, want die zijn zo yummy!) , maar de schil belandt telkens in de vuilbak. Jammer! Want je kan er wel degelijk in de keuken mee in de slag!

Onderstaande super eenvoudige gerechten halen het meeste uit je banaan. In het eerste recept gebruiken we het smeuïge vruchtvlees, in het andere de vezel- en vitaminerijke bananenschillen. Ik zeg het je, je hebt nog nooit voor zo weinig geld een heerlijke maaltijd op tafel getoverd! En de smaken zijn onevenaarbaar!

Banana Curryketchup

Deze heerlijke ketchup smaakt geweldig als eenvoudige en supersnelle dip met wat groentjes, maar is ook ideaal bij springrolls, samosas of pakoras. Bovendien smaakt hij heerlijk op je favoriete veggieburger en met verse friet!

Ingrediënten:
• 3 bananen
• 1 flinke eetlepel pindakaas
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 eetlepel tamarindepasta
• 1 tl kurkumapoeder
• 1 tot 1 ½ tl garam massala
• 1 teentje knoflook
• Zout

Methode:
1) Doe alles in een blender. Mix. Klaar!

Banana Peel Curry

Bananenschillen in een curry… wat had het ooit gedacht? Wel, in India weten ze het eigenlijk al eeuwen dat dit een wonderlijke combinatie is! Super snel en super lekker!

Ingrediënten (2p)
• schil van 3 biologische bananen
• 2 tenen look, fijn geplet
• 1/2 chilipeper
• 1 ui, fijngesnipperd
• 2 cm verse gember, geraspt
• 150gr kikkererwten
• 250ml kokosmelk
• 1 tomaat, in blokjes
• 1 kaneelstok
• 2 kardemompeulen
• 1 kruidnagel
• 1/2 tl komijnpoeder
• 1tl garam massala
• 1 tl kurkumapoeder
• zout
• verse koriander (optioneel)

Methode:
1) Was de banaan eerst goed voor je hem pelt. (Het bananenvlees stoppen we in de curryketchup of kan je invriezen en later gebruiken in een lekkere smoothie, handig!) Snij de bananenschil in fijne reepjes.
2) Verhit een eetlepel plantaardige olie en voeg er de ui, look, gember, chilipeper en tomaat aan toe. Stoof een minuutje aan.
3) Voeg er nu alle specerijen aan toe en fruit op een zacht vuurtje tot je keuken heerlijk begint te ruiken.
4) Roer nu de bananenschil onder het curry mengsel en bak nog eens een minuutje aan. Voeg nu de kokosmelk, kikkererwten en een flinke snuif zout toe.
5) Laat 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
6) Serveer de curry met verse koriander en rijst of naanbrood.